ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болест на Алцхаймер - това не го ли каза вече?

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   28 март 2016   |   Коментари 0
   
   
Болест на Алцхаймер - това не го ли каза вече?

iStockphoto

Болестта на Алцхаймер е хронично прогресиращо дегенеративно заболяване на мозъчната кора и е най-често срещаната форма на деменция при лица над 65 години. Средната възраст на изява на болестта е 78 години като при жените честотата е по-голяма, което е свързано с очакваната по-голяма продължителност на живот.
 
Като рискови фактори могат да се посочат фамилната обремененост, която е обвързана и с по-ранна проява на симптомите преди 50-годишна възраст, както и наличието на някои генетични фактори, които са свързани с по-висок или съответно по-нисък риск за развитие на болестта. 
 
Заболяването деменция се изразява в глобално нарушение на когнитивните функции, което води до затруднение в ежедневното функциониране на индивида. Наруженията в паметта не са единствен фактор за поставянето на тази диагноза.
 
Симптомите на болестта по времето на тяхната изява и честотата на тяхното разпространие могат да се представят като:
 

1.Нарушения в паметта

Първоначално се развива паметов дефицит за близки събития. Често първият симптом на болестта се явява повтарящото се задаване на един и същ въпрос или разказването на една и съща история. Болният често забравя за насрочена среща, а при комуникация загубва основната тема на разговора. Впоследствие се развива нарушение и в дълготрайната памет.
 

2.Нарушение в зрително-пространствената ориентация

Нарушението е свързано преди всичко със загубата на ориентация в тесни и открити пространства. Проблеми се наблюдават също при писане, четене, смятане, разчитането на карти, знаци и др. Един ранен индикатор за нарушението в зрително-пространствената ориентация е разчитането на стрелките на часовника и опит за негово нарисуване.
 

3. Нарушения в говора

Болните често изпитват затруднение в намирането на правилната дума и при назоваване на даден предмет. Наблюдава се обедняване на езиковия речник и загуба на речевата инициативност като цяло, които резултират в една глобална афазия (липса на говор ) в крайния стадий на болестта.
 

4. Нарушение в ежедневните дейности на индивидa

Т.нар „обикновени” неща като ядене, обличане, готвене, и др. представляват истинско предизвикателство за болните от Алцхаймер. В ранните стадии, особено засегната е писмената реч.
 
Характерна за болестта е също загубата на абстрактното мислене, вземането на решения и тяхната реализация.

 5. Психиатрични нарушения

 
В напредналите стадии на болестта, с все по-чуждия за болния заобикалящ го свят, е честа появата на чувство за страх, агресивно поведение, параноидни делюзии - илюзии за отравяне, ограбване или маниакална ревност.
 
Характерни са също и зрителните „измами”- напр. припознаване на човек от телевизора като човек от неговото близко обкръжение. Нарушенията в паметта и загубеното чувство за реалност могат да са причина болният да търси отдавна починал човек или обратното - да отрича съществуването на съвсем реален човек.
 
Чест съпътстващ симптом още в ранните стадии на болестта е депресията, която има чисто органична причина. При болните от Алцхаймер често се наблюдават и делирни състояния, провокирани от остри заболявания, в следоперативния период или след прием на неподходящ медикамент.
 
В крайните стадии на болестта се наблюдава тежка деградация на личността. Комуникацията с тях е невъзможна. Те не могат да станат от леглото и да се самообслужват .Често настъпващите усложнения от залежаване са и непосредствена причина за леталния изход.

 
Диагнозата се основава на снетата анамнеза, като се търсят данни за фамилна обремененост и наличието на изброените по-горе нарушения, на невропсихологическите тестове, както и на най-надеждните изобразителни техники - скенер и ЯМР. На получената снимка често се наблюдава характерната корова атрофия и в повечето случаи и вентрикуломегалия - разширение на страничното мозъчно стомахче.
 
Лечението е симптоматично с ацетилхолинестеразни инхибитори, както и с Memantin. За овладяване на психичната симптоматика се използват невролептици и антидепресивни медикаменти. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter