ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Видео игрите подобряват паметта, но не всички

Puls.bg   |   10 декември 2015   |   Коментари 0
   
   
Видео игрите подобряват паметта, но не всички

Източник: Istockphoto

Невробиолозите от Калифорнийския университет в Ървайн, САЩ, откриват нови доказателства относно ползата от видео игрите за паметта
 
Учените поясняват, че изборът на игра е важен за подобряване на интелекта, тъй като се оказва, че не всички видео игри имат еднакъв ефект. 
 
По време на проучването, поместено на страниците на сп. The Journal of Neuroscience, някои ученици играят по-пасивната игра “Angry Birds” на 2-D формат, докато други - „Super Mario 3-D World”. В края на двуседмичния период се установява, че при участниците, които играят “Angry Birds”, няма никакви ползи по отношение на паметта, за разлика от играещите „Super Mario”, при които се отчита подобряване с 12%. 
 
Тези резултати доказват, че видео игрите могат да помогнат за подобряване на паметта. За сравнение, хората обикновено влошават паметта си със същия процент между 45- и 70-годишна възраст. 
 
Данните от предишни проучвания са доказвали ползата от редовното играене на дадена игра, но по отношение подобряване уменията за конкретната игра, не за подпомагане на паметта. 
 
Според резултатите от новото проучване игрите, при които има малко повече проблеми за решаване и пространствени задачи, могат да помогнат за трениране на хипокампуса в мозъка
 
 
Проучването е проведено сред 171 юноши, като сред тях има „геймъри“ и такива, които не играят редовно. Резултатите сред участниците в различните групи са подобни – тези, които „тренират“ в продължение на 30 минути дневно с 3-D игри, подобряват своята памет. За сравнение, тези, които играят 2-D игри, не демонстрират по-добри резултати от участващите в контролната група. 
 
Изследователите поясняват, че колкото „по-поглъщаща“ е играта, толкова по-голяма е ползата за паметта
 
Според специалистите видео игрите може да се окажат нов начин за трениране на мозъка и възстановяване на паметта при по-възрастните хора.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter