ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лятна умора или лятна депресия – къде е разликата?

Антоан Гарев   |   26 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Лятна умора или лятна депресия – къде е разликата?

Източник: iStockphoto

Сезонното афективно разстройство (САР) засяга повече от 5% от населението на САЩ. Касае се за т.нар. зимна депресия. Тя се отключва ежегодно с намаляването на продължителността на деня и застудяването на времето. При част от пациентите, диагностицирани с разстройството, се наблюдава лятна форма на страданието, наречена лятна депресия.

 

Лятната депресия все още озадачава учените. Макар и да се среща сред пациенти със зимна депресия, изглежда, че причините, водещи до лятната форма на заболяването са различни. Някои от симптомите също не се припокриват. Най-често симптомокомплекът включва загуба на тегло и апетит, раздразнителност и нарушен сън.

 

При всяка форма на депресия в мозъка се откриват промени. Те са предимно от функционално естество и засягат баланса на биологично активните вещества (т.нар медиатори). При депресия се отчита повишаване на задържащите за сметка на възбуждащите медиатори. Ролята на антидепресантите е да възстановят баланса между тези молекули.

 

В литературата се откриват различни обяснения за отключването на лятна депресия. Някои от тях са:

  • Промяна в работния ритъм и реорганизация на ежедневните дейности и задължения. Независимо дали се касае за лятна отпуска, ваканция на децата и необходимост от полагане на повече грижи за тях, ремонтни дейности или всякакви други ангажименти, излизащи от ежедневно утановената целогодишна рутина. Всичко това може да отключи епизод на лятна депресия.
  • Смята се, че някои хора несъзнателно провокират епизоди на зимна депресия, пускайки щорите и климатика на работното място и по-този начин изсценирайки зимни условия. В тези случаи лечението е излагане на повече слънчева светлина.
  • Претоварването с работа преди излизането в почивка също може да изтощи мозъка и да доведе до преходни депресивни епизоди в първите почивни дни.

 

Каквито и да са причините, лятната депресия не е тежка и е преходна. На пръв поглед се дължи на временен дисбаланс в организма, провокиран от промяна в установения ритъм на живот. Трудно е и разграничаването и от умората, предизвикана от жегите.

 

 

Сред основните разлики е, че лятната депресия се проявява при част от хората със сезонно афективно разстройство през зимата. Освен това, лятната депресия се провокира от промяна в ритъма на живот и не преминава при адекватна рехидратация и пребиваване в студено помещение.

 

Лятната форма на сезонното афективно разстройство не изисква медикаментозно лечение, освен в случаите на тежки депресивни епизоди, които са рядкост. Правилният съвет към хора в депресия не е „Стегни се”, а "Почини си"!

 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter