ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са най-разпространените зависимости в днешно време?

   
   
Кои са най-разпространените зависимости в днешно време?

Източник: thinkstock

Живеем във време, в което по един или друг начин сме зависими от хиляди неща, обстоятелства, фактори. Тези зависимости оказват влияние върху различни аспекти от живота ни. Някои от тях са толкова разпространени и „внедрени” в ежедневието ни, че са се превърнали в естествена част от живота ни и човек дори да не си дава сметка колко силно е влиянието им.


Ето едни от най-често срещанита и също така интересни зависимости на 21-ви век, като тук е моментът да направим уточнението, че не всички от тях са класифицирани като медицински, псхични или психиатрични заболявания според Международната класификация на болестите (МКБ 10).


1. Зависимост към психоактивни вещества, в това число и алкохол

За тази зависимост бихме могли да кажем, че всъщност тя е стара генерация зависимост и се е превърнала в нещо „обичайно”. В основата на зависимостта към дроги е желанието на хората за постигане на бърза промяна на психичното им състояние. Важно е да се знае, че при зависимостта към наркотици, както впрочем и при почти всички зависимости, водещ е психическият фактор, което не омаловажава симптомите на физическия (липсващ при някои видове зависимости).

Основното и водещо при зависимостта към психоактивни вещества е непреодолимото желание за употребата им, като отговор на нестихваща вътрешнопсихична болка и страдание. В резултат на този глад (крейвинг) всички мисли и действия на индивида се центрират около една единствена цел – набавянето и приемането на веществото, независимо от всичко. Много често тези действия предизвикват сериозни проблеми и щети във всички аспекти на живота. И разбира се, това, което всъщност е най-страшното и неприятно, е реалната възможност да се достигне до фатален и необратим край.

Утешителното в случая е, че това би могло да се избегне, ако се предприемат мерки навреме – тоест, ако се започне лечение. Лечението само по себе си не е кратък и бърз процес и изисква доста усилия. Много хора смятат, че лечението на зависимостта наподобява лечението на грип, настинка или нещо подобно и имат нереалистични очаквания по отношение на него. Не малко са и хората, според които единственият лек е „един хубав бой с тоягата” или почти доживотен затвор в домашни условия.

 

2. Зависимост към хазарт

Без да цитираме дословно МКБ 10, където тази зависимост фигурира като официално заболяване, с няколко думи ще се опитам да дам обяснение за същността на тази патология. Влечението към хазарта и по-скоро зависимостта към залаганията е заболяване, при което индивидът не може да се контролира. Подобно на жаждата за наркотици, тук водеща е жаждата за адреналин, тръпката от неизвестното и удовлетворението, което идва с победата, а то като че ли дарява индивида със свръхестествени сили и способности, с които той показва своето могъщество, контрол и власт – своята омнипотентност, които го издигат над всичко и всички.

Повишеният адреналин, резултат от ритуала, свързан със залагането, играта и т.н., води до усещането за живот. Би могло да се каже, че като че ли това е инжекцията дрога, която съживява индивида и го кара да се чувства добре.Всъщност в повечето случаи реалността е такава, че индивидът е затънал в дългове, които са му коствали работата, имуществото, семейството и биха могли да му струват и живота дори, но това няма особено значение за него самия, защото под влияние на хазартната тръпка реалността се отрича и игнорира, и единствената такава, която съществува, е тази, която е в игралната зала.

Тук е моментът да се каже, че човек може да се възстанови и от този тип зависимост, което съвсем не означава, че нещата ще се оправят с магическа пръчка.


3. Зависимост към интернет

Зависимостта към интернет се изразява в това, че лицето „Х” или „У” прекарва по-голяма част от времето си, а на по-късен етап и цялото си такова в Интернет. Сърфирайки в различни сайтове и страници с различна цел, а понякога и безцелно, седенето пред устройството, осигуряващо достъп до интернет, се оказва единственото и основно занимание. В резултат на това е много възможно да се стигне до там, че човек да загуби работата си, както и по-голяма част от социалните си контакти. В резултат той спира да се интересува от каквото и да е друго, занемарява домашните си задължения, себе си, спира да извършва основни жизнени функции – като да спи, да се храни и т.н. Често зависимостта към интернет бива съпроводена и от зависимост към определен тип психоактивни вещества (обикновено стимуланти), посредством които зависимият си осигурява възможността да се задържи пред монитора колкото се може по-дълго.

 

Продължението очаквайте скоро

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter