ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Страхове и фобии. Как да се справим с тях

Puls.bg   |   14 януари 2009   |   Коментари 14
   
   
Страхове и фобии. Как да се справим с тях

Страхът е едно от най-естествените усещания за човека и го съпътства през целия  му живот. Всички ние се страхуваме от нещо: да не загубим близките си, работата си, здравето си… Страхът е чувство, заложено ни от природата, за да ни помага да оцеляваме, избягвайки опасните за живота ситуации.

Но какво да направим, ако страховете ни стават натрапчиви и заемат доминиращо място в живота, превръщайки се във фобии?

Фобиите са много и различни по своята природа и израз. Някои от тях изглеждат доста екзотични – страх от числото 13 (трискайдекафобия), от всичко ново (неофобия), от малки предмети (микрофобия), от божията намеса в съдбата (теофобия), от безкрайността (апейрофобия) и дори от възникването на фобии (фобофобия).

Страдащите от фобии не са в състояние да живеят пълноценно. Осъзнаването на несъстоятелността на техните преживявания и невъзможността за самостоятелно справяне с тях провокират тежки депресии при голяма част от хората.

Човек реагира на страха по два основни начина. Някои притежават възбудена симпатикова нервна система. Характеризира се с мобилизация на всички сили за активно съпротивляване на опасността: учестено сърцебиене, повишено артериално налягане, зачервяване на кожата и т.н. При други преобладава възбудата на парасимпатиковата нервна система: забавено сърцебиене, бледност на кожата, студена пот, гадене.

Фобиите се класифицират според преживяването, което стои в основата на страха. Една от най-разпространените групи фобии са страховете от пространството, като най-популярна е клаустрофобията - страхът от затворено пространство. Тук спадат и страхът от летене със самолет, страхът от дълбочина, отворени пространства и височина.

Не по-малко разпространени са социофобиите – страхът от неправилно поведение в обществото, осъждането от страна на другите. Много хора изпадат в паника, когато трябва да се изкажат пред аудитория. Те могат да общуват спокойно в обичайния си живот, но пред публика не са способни на никаква изява.

Друга група фобии е свързана с опасенията за собствения живот и здраве. Хората се страхуват да не се разболеят от СПИН, рак, сифилис или да не умрат от внезапна смърт.

Огромна група фобии са свързани с необяснимия и неистов страх от различни насекоми, животни и птици. Според специалисти това са най-често срещаните страхове, но същевременно и най-податливите на терапия.

Фобията не е болест – тя е синдром, който може да се развие самостоятелно както след уплаха или някакво сътресение, така и след психично заболяване (депресия, маниакално-депресивна психоза). Определянето на причината за страха е конкретната задача на психиатъра.

Фобиите най-често преследват мнителните, тревожните, плахите и лесно ранимите хора. За борба със своя страх те често използват специално измислени “ритуални” действия. Ние наричаме това суеверия и заклинания, но понякога тези ритуали водят до прекомерно фиксиране на вниманието и отклоняват пациента от нормалния му ритъм на живот. Поради натрапчив страх човек започва да се ограничава в натоварването, движенията, стреми се да не излиза навън или общува с хора. Развива се т.нар. фобийна невроза, която може да бъде победена с помощта на психотерапевт или психиатър.

Ако човек се тревожи, че е забравил отключена вратата или включена ютията, това е нормално, но ако напълно се откаже да излезе от дома си – това вече е заболяване. Страхът се превръща в болест, когато човек не е в състояние да го преодолее дори в екстремни ситуации.

Повечето фобии са лечими. Някои от тях се поддават по-лесно на лечение, други – по-трудно, но общото състояние на пациента  се подобрява.

Методите на психотерапията са различни в зависимост от индивидуалните особености на пациента. Широко се прилага десенсибилизация – постепенно свикване на човека със ситуацията, в която възниква страхът. Например при страх от пътуване с метрото се препоръчва пациентът да ходи на спирката и да се убеди, че там не го дебне никаква опасност. След това той постепенно свиква с ескалаторите и шума на вагоните. След това се качва и пътува само една спирка и т.н.

Психотерапевтите използват този метод и при моделиране на въображаема ситуация, в която възниква фобията – в състояние на хипноза или с помощта на автогенния тренинг.

В по-тежки случаи страхът може да се пребори само с помощта на психотропни препарати - антидепресанти, транквилизатори. Специално подбраните (задължително от специалист!) схеми на лечение подобряват състоянието на болния, като променят реактивността на неговата нервна система.

Ако фобията  не се лекува навреме, това може да доведе до множество социални негативи - отчуждение, загуба  на работата и семейството, но също така и до възникване на съпътстващи заболявания. Невротиците често страдат от болести на стомашно-чревния тракт, вътрешните органи, сърдечносъдови заболявания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (14)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Тодор     2017-04-22 19:17:09
И какво ще препоръчате например на някой, който го е страх от извънземните? Да се изправи срещу такива? Ако бъда сериозен, нищо не ни е наред в тази страна, та психолозите и психотерапевтите ли да са? Проблемът е, че откакто здравето стана стока, не можеш да имаш вяра на никой лекар, а с това купуване на дипломи си е двойна руска рулетка - или е учил нещо, или не е. След това пак се прицелваш - или иска да те лекува, или иска да ти оскубе стотинките, останали след плащането на данъците. :(
121     2014-11-25 14:46:10
ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЩО Е КАТО СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ НЕГО, ЗАТОВА ГЛАВАТА НАГОРЕ И САМО НАПРЕД БЕЗ СТРАХ ОТ НИЩО
ratatat     2013-08-15 13:56:52
ave horaaaaaaaaaaaa , koi vi e dilara :D
desi     2013-06-09 16:30:18
az imam strax ot patyvane na dalgi rastoiania s kvoto i da e prevozno sredstvo i ve4e 7 god sam v tozi omagiosan krag i pia depresanti i opitax kakvo li ne opitvam i po malko i na 4esto da se dvija s kola no e mn trydno ako niakoi znae i niakakvo dr re6enie na problema neka spodeli blagodaria .
velislav     2013-02-17 22:13:32
kogato sam v malko i tesno prostranstvo po4vam da se zadushavam da se potq i т.н kak da se opravq?
14 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter