ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стресът влошава алергичните реакции

Puls.bg   |   07 април 2014   |   Коментари 0
   
   
Стресът влошава алергичните реакции

Източник: Istockphoto

Макар че стресът не може да ни причини алергии, безпокойството е в състояние сериозно да влоши симптомите на непоносимост към дадени храни и вещества. До този извод са стигнали група учени от Държавния университет в Охайо след ново проучване, публикувано в изданието Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

 

Те id наблюдавали 179 души за 12 седмици, в рамките на които при 39 на сто от участниците се проявили повече от едно обостряне на симптомите на алергия. Изследователите id установили, че групата с алергични симптоми има и доста по-високи нива на стрес.

 

Оказало се e, че кихането, хремата и сълзенето на очите е предизвикало завишени нива на безпокойство у страдащите от алергии, което пък допълнително обострило техните симптоми. Учените са на мнение, че облекчаването на душевното безпокойство не може да излекува свръхчувствителността, но е добър съюзник при потушаването и разредяването на пристъпите.

 

Те препоръчват и конкретни техники за тази цел като медитиране и дълбоко вдишване и издишване, повече забавления и релаксация. Изследователите изтъкват още, че хората с алергии трябва да избягват кафето и цигарите, които допринасят за стреса в организма.

 

От Annals of Allergy, Asthma & Immunology припомнят, че непоносимост към дадени храни и вещества представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда - антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система.

 

Най-често срещаните алергии са към лекарства, прах и храна и те могат да влошат някои медицински състояния, като например проблеми със синусите, екзема и астма.

Тази свръхчувствителност може да бъде лекувана с различни лекарства, включително антихистамини, кортикостероиди, деконгестанти и инхибитори или в по-тежки случаи - имунотерапия или епинефрин.
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter