ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Четенето на мисли вече е факт

Puls.bg   |   20 август 2013   |   Коментари 0
   
   
Четенето на мисли вече е факт

Източник: iStockphoto

Анализирайки изображения от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозък и интегрирайки сложен и елегантен математически модел, учени превръщат наскоро идея от научната фантастика в истинска наука: специално програмиран компютър вече е способен да реконструира мислите, протичащи в мозъка с невиждана досега точност.
 
Научен екип от Холандския университет "Радбауд", вече е успял да разпознае буквите, с които мислят доброволците в експерименталния проект. 
 
Световно уважаваният журнал с висок импакт фактор Neuroimage е приел и одобрил публикацията на екипа, която ще бъде издадена скоро.
 
Технологиите на функционалния ЯМР са използвани от десетилетия, за да се изследват дълбините на човешкия мисловен процес и да се определи кои области на мозъка на участници в експериментите са активни при изпълнение на поставена задача. Загадката, стояща пред тези начинания, е една: дали даден участък или микроучастък от мозъка е включен или изключен по време на изпълнението.
 
Научният екип, направил пробива, отива крачка напред: използва сканиращата технология, за да определи къде точно е насочен погледът на доброволеца и къде точно в мозъка му се обработва тази информация на микрониво.
 
Екипът успява да „научи” или да програмира компютъра да разбира с точност, как малки участъци от мозъчните сканирания, с големина 2х2х2 милиметра – познати като воксели, отговарят и кореспондират на определени пиксели. Комбинирайки информацията, получена от пиксели и воксели, учените успяват да пресъздадат точния образ, наблюдаван от сканирания тестов обект.
 
Резултатът не е бил напълно чисто изображение, а леко размит щрих, но достатъчно ясен, за да се разбира. В изследването за образите, наблюдавани от доброволците, учените използват ръкописни букви.
 
Напредвайки с опитите, те продължават да усъвършенстват своята програма – зареждат и готови знания, а именно: как изглеждат буквите, как и къде се възприемат и анализират от мозъка. Това подобрява точността в разпознаването на букви многократно. Моделът съпоставя наблюдаваната форма на буквите и наблюдаваната активност на мозъка и след изключително бързо изчисление връща гледаните букви точно като графични изображения.
 
Научният екип тепърва започва своето изкачване в света на откривателството. С новоспечелените финанси, смята да закупи нов, по мощен скенер. Досегашният, с който са провеждани приключилите вече изследвания, е с ниска разделителна способност – едва 1200 воксела от мозъка. С новия си скенер, изследователите ще могат да наблюдават, записват и аналиризат над 15 000 воксела едновременно.
 
Ръководителят на изследването, Марсел ван Гервен, гордо споделя, че научната фантастика от младостта му е на път да се превърне в научна реалност. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter