ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нови успехи в изследването на болестта на Алцхаймер

Puls.bg   |   27 май 2013   |   Коментари 0
   
   
Нови успехи в изследването на болестта на Алцхаймер

Източник: Istockphoto

За пръв път учени от Университета Кеймбридж успяват да проследят точния „път“, по който се достига до дефектни по структура белтъци в мозъка, които впоследствие са причината за поява на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и др.

 

Те смятат, че този успех е ключът към бъдещата превенция и лечение на тези заболявания, тъй като настоящият труд разкрива редица потенциални мишени за бъдещи лекарства.

 

Проучването, публикувано в PNAS, е крайъгълен камък в изследванията в областта на невродегенеративните заболявания. Към момента не са създадени терапии, променящи хода на болестта на Алцхаймер. Лекарите имат на разположение единствено лекарства, повлияващи в известна степен ограничен кръг от симптоми. Благодарение на екипа на професор Кристофър Добсън, това един ден може да се промени.

 

Неговите изследвания сочат, че ключова роля в клетъчното увреждане и смърт имат определени групи от белтъци. Според него именно в тях се заключава патгогенетичният механизъм, който трябва да бъде медикаментозно разстроен.

 

През 2010 г. Alzheimer's Research Trust – неправителствена организация, ангажирана с борбата с болестта на Алцхаймер, показва, че заболяването струва на британската хазна 23 милиарда лири всяка година – повече от раковите и сърдечносъдовите заболявания. Миналата седмица, британският премиер Дейвид Камерън призова учените да „подобрят терапиите и да намерят решение на едно от най-големите предизвикателства в здравеопоазването и финансите на страната“.

 

Невродегенеративният процес започва, когато нормалната структура на определени белтъци в нервната тъкан бъде нарушена. Белтъците с неправилна структура ускоряват променянето на структурата на други белтъци, които продължават процеса, докато не се достигне до лавинообразно натрупване на дефекти протеини в клетката, които са неразтворими. Те се отлагат под формата на плаки в нервната тъкан, която умира.

 

Амбициозната цел на учените сега е да открият начин да спрат този процес. Настоящото изследване показва, че съществува определена „критична маса“ от дефектни протеини, достигането на която прави процеса неконтролируем и необратим. През миналия април същият екип беше първият, публикувал молекулната структура на плаките и изграждащите ги протеини. Учените смятат, че серията от важни и влиятелни открития ги е довела почти до прага на революция в областта на невродегенеративните заболявания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter