ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Георги Дамянов: С психодрамата се интегрират нови гледни точки

Пенка Бегова   |   18 март 2013   |   Коментари 0
   
   
Георги Дамянов: С психодрамата се интегрират нови гледни точки

Източник: Личен архив

Георги Дамянов е завършил психология и магистратура по клинична психология. От 10 години се занимава с психодрама. Психодрама директор е към Институт за психодраматични практики „Хирон“ и е член на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Дълго време е работил като психотерапевт с наркозависими. Занимавал се с психологическа помощ на деца с проблеми в училище.
Към момента работи в Психологически център “Мобиус”, където провежда групови и индивидуални терапии, семинари и обучения.

 

Какво е психодрама и за кого е насочена?

 

Преди всичко психодрамата е терапевтичен метод. Тя е чудесен подход за изследване на вътрешния свят на хората и социалните взаимоотношения. Този метод добива популярност през средата на миналият век благодарение на Джейкъб Морено. Осъществява се в група, на която хората пристигат готови да работят със своите затруднения, страхове, тревоги, конфликти и емоционални травми. Психодрамата поставя началото на груповата терапия.

 

Съществуват различни терапевтични методи, но човек сам се ориентира интуитивно, кой точно би му помогнал. Психодрамата е метод, който развива изключително много спонтанността на човека, творческата му природа и способността да се изразява по-добре мислите и чувствата си. Когато някой има проблем, той търси начин да го разреши, не се интересува от това каква е терапията, а само от болката си. Той иска да се излекува, да премахне страданието. Така че изборът на терапия е много често един интуитивен процес.

 

Какво представлява психодраматичният процес?

 

Психодрамата изследва психичната реалност с методите на театъра, а сцената е мястото, на което човек може да постави своите въпроси.  
Психодраматичният процес се състои от три фази: загряване, действие (екшън) и споделяне (дискусия).

 

За да може някой да влезе във връзка със своя вътрешен свят е необходимо загряване. То е един вид подготовка, първи досег до мислите и емоциите, които съществуват в нас по отношение на някаква тема. Темата може да е всякаква: отношенията с родителите или партньора, загубата на близък, най-различни чувства - страх, вина, тъга, и пр. През тази фаза трябва да се изгради безопасна и изпълнена с доверие среда за по-нататъшната работа.

 

По време на загряването някой хора от групата реагират с повече емоции. Нещо вътре в тях е докоснато и това е знак, че вероятно са готови за по-задълбочена работа.

 

Действието или „екшънът“ е етапът, в който се работи най-силно с темата като проблема на някой участник в групата се разиграва на символично поставената сцена. По този начин, протагонистът, човекът, с който се работи, влиза в ролите на различни личности, чувства и обекти от своя живот. На този етап с помощта на водещия той може да експериментира като се опита  да се освободи от старите вредни модели на поведение и стигне до нови разбирания и знания за себе си и другите. Терапевта трябва да помогне на протагониста да се освободи от потиснатите чувства и емоционалните блокажи. Така на сцената човек пресътворява и пренарежда своето битие. Може да се каже, че в този момент водещия и клиента се явяват като един временен творчески колектив. Но това, което се случва по време на психодраматичния процес и фазите му, не засяга само отделния човек, а цялата група. Това се дължи на изключителната динамика на психодрамата и постоянното влизане в различни роли на всеки от участниците в групата. В крайна сметка нашите проблеми колкото и да са различни, всъщност са много близки и подобни. Създателят на психодрамата Джейкъб Морено казва, че в групата сме се разболели и в групата трябва да се излекуваме.

 

Третата фаза от психодраматичния процес или споделянето е времето, в което връщаме протагониста на групата. В тази фаза всеки от групата споделя онова нещо, което го е докоснало, споделя своя личен опит. Това става по един ненатрапващ се и открит начин. В психодрамата няма никакви съвети и критики, тъй като това пречи на споделянето и интегрирането на емоциите.

 

В какво се крие силата на терапевтичния метод?

 

Първото и важно нещо при психодрамата е, че тя ни позволява да видим , усетим и преживеем, мислите и чувства, които стоят вътре в нас. По един необикновен начин този метод трансформира травматичния опит във вътрешна сила. Психодрамата е метод на действието. Като такава тя позволява на човек да встъпи много бързо в контакт със себе си и да достигне до същината на своите преживявания и проблеми. Психодрамата дава възможност да се интегрират нови гледни точки, нови поведения, нови взаимоотношения и това я превръща в едно пространство в което човек свободно може да израства, да съзрява, да се развива и да изгради по- хармонични отношения със заобикалящия го свят.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising