ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Георги Дамянов: С психодрамата се интегрират нови гледни точки

Пенка Бегова   |   18 март 2013   |   Коментари 0
   
   
Георги Дамянов: С психодрамата се интегрират нови гледни точки

Източник: Личен архив

Георги Дамянов е завършил психология и магистратура по клинична психология. От 10 години се занимава с психодрама. Психодрама директор е към Институт за психодраматични практики „Хирон“ и е член на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Дълго време е работил като психотерапевт с наркозависими. Занимавал се с психологическа помощ на деца с проблеми в училище.
Към момента работи в Психологически център “Мобиус”, където провежда групови и индивидуални терапии, семинари и обучения.

 

Какво е психодрама и за кого е насочена?

 

Преди всичко психодрамата е терапевтичен метод. Тя е чудесен подход за изследване на вътрешния свят на хората и социалните взаимоотношения. Този метод добива популярност през средата на миналият век благодарение на Джейкъб Морено. Осъществява се в група, на която хората пристигат готови да работят със своите затруднения, страхове, тревоги, конфликти и емоционални травми. Психодрамата поставя началото на груповата терапия.

 

Съществуват различни терапевтични методи, но човек сам се ориентира интуитивно, кой точно би му помогнал. Психодрамата е метод, който развива изключително много спонтанността на човека, творческата му природа и способността да се изразява по-добре мислите и чувствата си. Когато някой има проблем, той търси начин да го разреши, не се интересува от това каква е терапията, а само от болката си. Той иска да се излекува, да премахне страданието. Така че изборът на терапия е много често един интуитивен процес.

 

Какво представлява психодраматичният процес?

 

Психодрамата изследва психичната реалност с методите на театъра, а сцената е мястото, на което човек може да постави своите въпроси.  
Психодраматичният процес се състои от три фази: загряване, действие (екшън) и споделяне (дискусия).

 

За да може някой да влезе във връзка със своя вътрешен свят е необходимо загряване. То е един вид подготовка, първи досег до мислите и емоциите, които съществуват в нас по отношение на някаква тема. Темата може да е всякаква: отношенията с родителите или партньора, загубата на близък, най-различни чувства - страх, вина, тъга, и пр. През тази фаза трябва да се изгради безопасна и изпълнена с доверие среда за по-нататъшната работа.

 

По време на загряването някой хора от групата реагират с повече емоции. Нещо вътре в тях е докоснато и това е знак, че вероятно са готови за по-задълбочена работа.

 

Действието или „екшънът“ е етапът, в който се работи най-силно с темата като проблема на някой участник в групата се разиграва на символично поставената сцена. По този начин, протагонистът, човекът, с който се работи, влиза в ролите на различни личности, чувства и обекти от своя живот. На този етап с помощта на водещия той може да експериментира като се опита  да се освободи от старите вредни модели на поведение и стигне до нови разбирания и знания за себе си и другите. Терапевта трябва да помогне на протагониста да се освободи от потиснатите чувства и емоционалните блокажи. Така на сцената човек пресътворява и пренарежда своето битие. Може да се каже, че в този момент водещия и клиента се явяват като един временен творчески колектив. Но това, което се случва по време на психодраматичния процес и фазите му, не засяга само отделния човек, а цялата група. Това се дължи на изключителната динамика на психодрамата и постоянното влизане в различни роли на всеки от участниците в групата. В крайна сметка нашите проблеми колкото и да са различни, всъщност са много близки и подобни. Създателят на психодрамата Джейкъб Морено казва, че в групата сме се разболели и в групата трябва да се излекуваме.

 

Третата фаза от психодраматичния процес или споделянето е времето, в което връщаме протагониста на групата. В тази фаза всеки от групата споделя онова нещо, което го е докоснало, споделя своя личен опит. Това става по един ненатрапващ се и открит начин. В психодрамата няма никакви съвети и критики, тъй като това пречи на споделянето и интегрирането на емоциите.

 

В какво се крие силата на терапевтичния метод?

 

Първото и важно нещо при психодрамата е, че тя ни позволява да видим , усетим и преживеем, мислите и чувства, които стоят вътре в нас. По един необикновен начин този метод трансформира травматичния опит във вътрешна сила. Психодрамата е метод на действието. Като такава тя позволява на човек да встъпи много бързо в контакт със себе си и да достигне до същината на своите преживявания и проблеми. Психодрамата дава възможност да се интегрират нови гледни точки, нови поведения, нови взаимоотношения и това я превръща в едно пространство в което човек свободно може да израства, да съзрява, да се развива и да изгради по- хармонични отношения със заобикалящия го свят.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter