ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В депресия ли съм? 6 нейни признака

Puls.bg   |   10 декември 2012   |   Коментари 3
   
   
В депресия ли съм? 6 нейни признака

Източник: Dreamstime

Симптомите на депресия са различни при всеки, зависят и от обстоятелствата и жизнения етап, в който се намираме. Въпреки това обаче има няколко признака, които недвусмислено сочат, че настроението е засегнато сериозно и боледуваме душевно. Вероятно част от тях сме забелязали сами - когато не сме в настроение „не искаме никой да ни закача“, често не ни се върши каквото и да било, всичко ни изглежда непостижимо и безсмислено.
Обобщаваме няколко признака на депресия, при чиито първи зачатъци е добре да се замислим за емоционалното си състояние и си дадем почивка...

1. Един от най-очевидните признаци на депресираност, който околните улавят подсъзнателно, но в повечето случаи не интерпретират правилно, е изолирането от останалите. Ако тръгнете да упреквате някого за това, че не ви търси, а връзката ви е стабилна, преди да го упрекнете в липса на заинтересованост, си дайте сметка дали тази промяна в поведението е само към вас или и към други.
В случай, че самият вие напоследък избягвате контактите с познати и близки, се опитайте да оцените състоянието си. За да предотвратите навлизане в и задълбочаване на депресията още преди да намерите причината за униването си, разработете график за срещи с любими хора. Няма по-добър и бързодействащ лек срещу депресията. Така ще предотвратите навлизане в един порочен кръг - изолирането предразполага към изпитване на по-голям стрес, а резултатът от стреса в един или друг смисъл е отдръпване и прекъсване на връзки.

2. Сигнал, че боледуваме емоционално е, когато започнем да отдаваме по-голямо значение и внимание на неприятни, иначе ежедневни, нормални и незначителни, случки. Прекаленото преживяване и постоянно връщане към събитието създава накрая негативна самооценка. Вероятно ви се е случвало да си кажете на ум „Сам съм си виновен! Трябваше да направя това и това... Кой сега ще ми влезе в положението?“ Започнете ли да говорите на себе си, знайте, че вече сте попаднали на вражеска територия и в един момент ще изпаднете под властта на упреците си. Трябва да се предпазваме  от навика да превръщаме от „мухата - слон“. Това, че някой ни е подметнал някаква реплика на опашката в магазина е редно да си остане там, а не да го носим в себе си.
За съжаление, когато се изпадне в депресия впечатление правят именно такива дреболии, които отнемат от времето, съзидателната енергия, тонуса... За да се превъзмогнат, е необходима известна помощ отвън... Помага съсредоточаване на вниманието в други, приятни, дейности.3. Неуспехът често се превръща в повод да се надигне чашката с концентрат. Питието замъглява съзнанието, изкривява самооценката, реалността... Но не лекува. Напротив, предразполага към по-бързо и сигурно навлизане по трънливата пътека към депресията. Ако редовно се посяга към алкохола, то със сигурност личността страда.
Алкохолът, въпреки че облекчава тревожността и неприятното себеусещане, взимайки участие в някои мозъчни процеси, рефлектира върху централната нервна система. Като за начало отнема пълноценния сън. Така склонността към негативното се залага по три – заради самата случка, заради химичните процеси от алкохола в мозъка, заради невъзможността от възстановяване поради непълноценност на съня...
Започнете ли да се чувствате, честно, емоционално не добре при консумация на алкохол, редно е да спрете и потърсите начин да разрешите проблема, който ви мъчи с или без помощ.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Yordanla Petkova     2012-12-18 08:37:55
Depresiiata ima seriozna pri4ina i triabva da se tarsi pri4inata!Ako se razre6i vaprosa s pri4inata,to sledva6tata stapka e re6avaneto na problema!No...v pove4eto slu4ai sme zavisimi ot mnogo hora i faktori,za da razre6im problema.Togava kakvo pravim?
rumyana tasseva     2012-12-17 00:20:52
От депресия до депресия има разлика...
какво значение?     2012-12-16 22:11:25
Това е излючително наивна, да не кажа тъпа публикация. Не прави никаква услуга и не помага на никого в депресия.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter