ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В депресия ли съм? 6 нейни признака

Puls.bg   |   10 декември 2012   |   Коментари 3
   
   
В депресия ли съм? 6 нейни признака

Източник: Dreamstime

Симптомите на депресия са различни при всеки, зависят и от обстоятелствата и жизнения етап, в който се намираме. Въпреки това обаче има няколко признака, които недвусмислено сочат, че настроението е засегнато сериозно и боледуваме душевно. Вероятно част от тях сме забелязали сами - когато не сме в настроение „не искаме никой да ни закача“, често не ни се върши каквото и да било, всичко ни изглежда непостижимо и безсмислено.
Обобщаваме няколко признака на депресия, при чиито първи зачатъци е добре да се замислим за емоционалното си състояние и си дадем почивка...

1. Един от най-очевидните признаци на депресираност, който околните улавят подсъзнателно, но в повечето случаи не интерпретират правилно, е изолирането от останалите. Ако тръгнете да упреквате някого за това, че не ви търси, а връзката ви е стабилна, преди да го упрекнете в липса на заинтересованост, си дайте сметка дали тази промяна в поведението е само към вас или и към други.
В случай, че самият вие напоследък избягвате контактите с познати и близки, се опитайте да оцените състоянието си. За да предотвратите навлизане в и задълбочаване на депресията още преди да намерите причината за униването си, разработете график за срещи с любими хора. Няма по-добър и бързодействащ лек срещу депресията. Така ще предотвратите навлизане в един порочен кръг - изолирането предразполага към изпитване на по-голям стрес, а резултатът от стреса в един или друг смисъл е отдръпване и прекъсване на връзки.

2. Сигнал, че боледуваме емоционално е, когато започнем да отдаваме по-голямо значение и внимание на неприятни, иначе ежедневни, нормални и незначителни, случки. Прекаленото преживяване и постоянно връщане към събитието създава накрая негативна самооценка. Вероятно ви се е случвало да си кажете на ум „Сам съм си виновен! Трябваше да направя това и това... Кой сега ще ми влезе в положението?“ Започнете ли да говорите на себе си, знайте, че вече сте попаднали на вражеска територия и в един момент ще изпаднете под властта на упреците си. Трябва да се предпазваме  от навика да превръщаме от „мухата - слон“. Това, че някой ни е подметнал някаква реплика на опашката в магазина е редно да си остане там, а не да го носим в себе си.
За съжаление, когато се изпадне в депресия впечатление правят именно такива дреболии, които отнемат от времето, съзидателната енергия, тонуса... За да се превъзмогнат, е необходима известна помощ отвън... Помага съсредоточаване на вниманието в други, приятни, дейности.3. Неуспехът често се превръща в повод да се надигне чашката с концентрат. Питието замъглява съзнанието, изкривява самооценката, реалността... Но не лекува. Напротив, предразполага към по-бързо и сигурно навлизане по трънливата пътека към депресията. Ако редовно се посяга към алкохола, то със сигурност личността страда.
Алкохолът, въпреки че облекчава тревожността и неприятното себеусещане, взимайки участие в някои мозъчни процеси, рефлектира върху централната нервна система. Като за начало отнема пълноценния сън. Така склонността към негативното се залага по три – заради самата случка, заради химичните процеси от алкохола в мозъка, заради невъзможността от възстановяване поради непълноценност на съня...
Започнете ли да се чувствате, честно, емоционално не добре при консумация на алкохол, редно е да спрете и потърсите начин да разрешите проблема, който ви мъчи с или без помощ.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Yordanla Petkova     2012-12-18 08:37:55
Depresiiata ima seriozna pri4ina i triabva da se tarsi pri4inata!Ako se razre6i vaprosa s pri4inata,to sledva6tata stapka e re6avaneto na problema!No...v pove4eto slu4ai sme zavisimi ot mnogo hora i faktori,za da razre6im problema.Togava kakvo pravim?
rumyana tasseva     2012-12-17 00:20:52
От депресия до депресия има разлика...
какво значение?     2012-12-16 22:11:25
Това е излючително наивна, да не кажа тъпа публикация. Не прави никаква услуга и не помага на никого в депресия.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остеоартрит – студът го обостря

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
11 причини за слаба концентрация
11 причини за слаба концентрация
7 изненадващи признаци на депресия
7 изненадващи признаци на депресия
Убийци на концентрацията - кои са те?
Убийци на концентрацията - кои са те?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising