ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Психология на Черния петък

Puls.bg   |   23 ноември 2012   |   Коментари 0
   
   
Психология на Черния петък

Източник: Dreamstime

Черният петък е последният петък от ноември, в който хиляди американци се нареждат от ранна сутрин пред магазините. Причината – драстично намаление на стоките.

Какъв е точно мотивът им да се строят още на зазоряване и да се борят за закупуването на дадена стока? Точно така, да се борят, защото черният петък се превръща в „масов бой“.

Според специалисти от психологична гледна точка за американците това е традиция, подобно на Деня на благодарността и Коледа. Пренебрегването на пазаруването в Черния петък е подобно на това да не се празнува Коледа.

Проучване, търсещо причината за масовата истерия около този ден, установява, че мисленето на хората около и по време на пазаруването е изцяло стратегически насочено. Съставят се списъци на покупките и план за действие.

Може да се каже, че Черният петък провокира сложни мисловни процеси, които не присъстват обикновено в ежедневието, обясняват изследователи. По този начин се подобряват когнитивните способности, допълват те.

Други специалисти са на мнение, че Черният петък действа и доста разтоварващо, намалява стреса и напрежението. Това е денят, в който можем да си позволим да действаме малко глупаво и нетипично, обясняват специалисти.

Малките успехи, постигнати през Черния петък, могат да повдигнат значително самочувствието и егото, смятат психолози.

Много често обаче, суматохата, стремежът и съревнованието по време на пазаруването могат и да са опасни за здравословното и психическото състояние. Не бива да се стига до вманиаченост и агресия, обръщат внимание специалисти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Здрав ум
реклама
Галерия
Можем ли да удължим живота си?
Можем ли да удължим живота си?
9 съвета за живот без стрес
9 съвета за живот без стрес
За повече настроение на работното място
За повече настроение на работното място
Няколко факти за хранителните разстройства...
Няколко факти за хранителните разстройства...
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter