ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Глобалното затопляне води до натрупване на токсини в морските продукти

Puls.bg   |   23 февруари 2011   |   Коментари 0
   
   
Глобалното затопляне води до натрупване на токсини в морските продукти

Глобалното затопляне може да стимулира растежа на токсични водорасли и бактерии в световните моретата и океани, констатират американски учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Влиянието на глобалното затопляне в тази насока ще се усети приблизително след 10 години.


Проучванията показват, че промените, предизвикани от изменението на климата в океана и в сладководните води, водят до токсичен цъфтеж на някои водорасли и увеличават размножаването на различни микроби и бактерии.


Чрез виртуално моделиране на океаните и метеорологичните условия в бъдеще, учените от NOAA прогнозират размера на токсична вълна, причинена от цъфтежа на водораслото Alexandrium catenella. Токсините от водораслото могат да попаднат във всеки един обитател на морското дъно. Така при консумация на риба или други морски продукти могат да се проявят сериозни здравословни проблеми, включително и парализа.


Alexandrium catenella има определен сезон на цъфтене. В следствие на глобалното затопляне, този сезон се удължава, разяснява Стефани Мур от изследователския екип на NOAA.


От друго проучване, учените от NOAA съдят, че пустинният прах, съдържащ желязо, може да доведе до повишаване на вредните бактерии в морската вода при пренасянето му от атмосферните течения. Съдържанието на желязо в морската вода се е увеличило драстично през последните 30 години и се очаква да продължи да се покачва заради протичащите климатични промени, предупреждават изследователите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter