ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аспиринът редуцира рака на колона с 1/3

Puls.bg   |   22 октомври 2010   |   Коментари 1
   
   
Аспиринът редуцира рака на колона с 1/3

Минимални дози аспирин взимани ежедневно намаляват риска от рак на колона с една четвърт и смъртността от заболяването с една трета, се констатира от сериозно клинично проучване продължило 20 години.


Още при предишни изследвания беше ясно, че доза от минимум 500 мг аспирин на ден предпазват от рак на дебелото черво, но тогава информацията не се възприе от научната общност, заради рисковете от неблагоприятните ефекти при приема на подобни високи дози, при които потенциалните рискове са по-големи от потенциалните ползи.При настоящето изследване учените са категорични, че дори обикновената таблетка или детски аспирин са достатъчни, за да предпазят от коварното заболяване на дебелото черво.
 


За констатацията си учените използват данните от изследвания на 14 000 души от Великобритания и Швеция в продължение на 20 години, които приемат аспирин като профилактична мярка срещу удар.


Таблетката от 75 милиграма приемана в продължение на 6 години се оказва достатъчна да редуцира риска от рак на колона с 24% и да намали смъртните случаи при заболяването с 35%.Екипът сравнява данните и между хора, които взимат аспирин превантивно и такива, които не го приемат или пият плацебо. От 8 282 души, взимащи аспирин, от рак умират 119. От 5751 души, които не били на аспиринова терапия - 121.Учените изчисляват, че приемът на аспирин намалява индивидуалния риск от смърт при заболяването от 40 до 70%. Според проф. Питър Ротуел от Университета на Оксфорд таблетката очевидно стопира развитието на рака в дебелото черво, което обикновено не може да се установи с широкоразпространените методи на изследване на червата, причина в досегашните изследвания да не се открие тази зависимост, се споменава в статия на електронното издание на сп. Lancet.Аспирин с цел превенция от рак на дебелото черво е препоръчително да се приема от хората, в чието родословие има болни от заболяването, отбелязва проф. Питър Ротуел. 

 

Според учените аспиринът спира отделянето на ензим, който е свързан с развитието на рака на млечната гърда, стомаха, хранопровода и колона.

 

Експертите обръщат внимание обаче, че приемът на аспирин следва да се съобрази със съвместимостта при прилагано лечение. Освен това приемът на повече от 325 мг за продължителен период, каквато е обикновената таблетка американски аспирин, може да раздразни стомаха, червата и причини кръвоизливи. Още повече, че има заболявания, при които приемът на аспирин е противопоказен. Това задължително налага консултация с лекар преди решението за постоянно взимане на аспирин.

 

Колоректалният рак е вторият най-разпространен вид злакочаствено заболяване в развитите страни. Всяка година се регистрират по 1 млн. случая на нови заболели и 600 000 смъртни. Средностатистически рискът от заболяването се равнява на 5% на човек.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Lillit     2010-10-26 16:07:20
Важно беше за мен да прочета това, благодаря!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter