ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полипи на дебелото черво – опасни и неопасни

Puls.bg   |   14 октомври 2010   |   Коментари 0
   
   
Полипи на дебелото черво – опасни и неопасни

Какво представляват полипите на дебелото черво
Полипът е доброкачесвено (неканцерогенно) образувание при лигавицата на червото. Размерът на полипа е от 2 мм до 5 см и повече в диаметър. Представлява обнормално натрупване на клетки в сферична форма с размер на грах на края на краче от нормални клетки, идващо от лигавицата.
Видът клетки, които формират полипа, варират. От съществено значение е при откриването на полипи да се определи техният потенциал за израждане в злокачествени формации.Видове полипи
Метапластични и аденоматозни полипи
По-често се наблюдава образуването на метапластични полипи, при които клетките се изменят от един нормален вид в друг. Тези полипи обикновено не нарастват много повече от 5 мм в диаметър и в повечето случаи при тях не се отчита риск да се превърнат в злокачествени образувания.
Тези полипи наподобяват аденоматозните, следващият по честота вид, при който се отчита потенциал за развитие в малигнено (злокачествено) образувание.
Около 50% от хората на 60-годишна възраст имат поне един аденоматозен полип с размер от 1 см в диаметър. При наследствената аденоматозна полипоза се наблюдава образуването на множество (стотици) аденоматозни полипи. Състоянието се определя като високорисково по отношение на развитие на рак на дебелото черво.Други по-рядко срещани видове полипи
Ювенилни полипи: това са единични полипи, наричани хамартом. Срещат се при 1-2% от децата в късните юношески години. Обикновено състоянието не се свързва с риск за раково развитие, но се смята, че нараняването на полипа, както и мултиплицирането му (което се среща при около 1/3 от случаите) отчита 10% риск от рак на колона. В тези случаи се изисква редовно проследяване на състоянието след хирургичното отстраняване на полипа.


Полипи при синдром на Peutz-Jeghers, който се свързва с кожно-лигавична хиперпигментация и интестинална хамартоматозна полипоза. Обикновено се среща в млада възраст и носи нисък, но определен, риск от развитие на злокачествен процес. Около 5% от случаите изискват хирургично отстраняване. Числото полипи във всеки индивидуален случай е различно, от един-два до 20 и повече.
Тези полипи се образуват и в тънките черва, което затруднява откриването им и поставянето на диагноза. Причината е, че остават скрити от конвенционалните методи на изследване, които се използват за целта като ендоскопия. Тези полипи водят до обструкция/запушване на червата или оплаквания от коремна болка. Наличието им се установява с помощта на рентгеново изследване и въвеждане на бариум в червата. Лечението е оперативно.


Възпалителни псевдополипи:
срещат се в някои случаи като улцерозен колит или болест на Крон. Те са напълно безопасни и не носят риск от рак на колона, но могат погрешно да се приемат за аденоматозни полипи.


Полипи при синдром на Кронкайт-Канада: рядко състояние, при което се наблюдават множествени полипи на колона, хиперпигментация и атрофия на ноктите. Синдромът не се предава по наследство. Среща се в зряла възраст или по-късно. Свързва се с малабсорбация и се третира с витамин Е.


В продължението: какво причиняват полипите


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising