ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Борис Богов: Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване

Puls.bg   |   30 септември 2010   |   Коментари 3
   
   
Доц. Борис Богов: Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване

За бъбречно-каменната болест, причините за нея и най-актуалните методи за лечението и, специално за puls.lg , разказа доц. Борис Богов, завеждащ клиника по завеждащ Клиника по нефрология към Университетска болница "Александровска".

 

Доц. Богов, какво заболяване е бъбречно-каменната болест и каква е честотата му в България?
 
 

Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване и това произлиза от високия процент на пациентите с бъбречно-каменна болест и когато това се прояви като заболяване, изисква най-малкото временна трудоспособност. Съотношението мъже към жени е 2:1. Засяга всяка възраст и пол, включително и децата.

 

По статистика честотата е около 5% за Европа и 8-10% за България. Говори се за бъбречно-каменна болест, само когато се проявява като проблематика, инфекции, високо кръвно налягане или хронична бъбречна недостатъчност.
 


Кой е най-предразположен към образуване на камъни в бъбреците?
 

 

Всички хора страдат от бъбречно-каменни болести. България се води като ендемичен район за бъбречно-каменна болест, както и други страни с горещ климат и високи температури. Има повече пациенти в Северозападна България и Родопския регион и това е свързано с приема на вода.
 


Какви видове бъбречни камъни съществуват?
 


Бъбречните камъни са съставени от една органична част и отлагания на кристали върху нея. В зависимост от вида на кристалите те са калциево-оксалатни, калциево-фосфатни, магнезиево-фосфатни, пикочно-киселинни(оратни). В зависимост от химичният състав те биват калциево-оксалатен(вевелит), който се разделя на монофосфат и дихидрат(веделит), магнезиево-амониев фосфат(струит), пикочна киселина(апатит), цистонов.

 

Различават се и по цвят, като за отбелязване е, че е важно да се знае химичния състав на камъните, защото това има отношение към профилактиката и лечението.

 

Например магнезиево-фосфатните камъни се образуват от инфекции и лечението при тях е насочено към лечение на инфекцията.

 

При калциевите камъни задължително се търсят съпътстващи болести като заболяване на щитовидната жлеза или гастроинтестинален тракт.

 

Оратните камъни най-често се срещат при подагра и прекомерна консумация на месо.
 

От какво се предизвиква образуването на камъни в бъбреците, доц Богов?

 

Образуването на камъни се предизвиква от нарушаване на баланса между стабилизаторите в урината и кристалите, които се отлагат. Единият проблем е с по-високият прием на вещества отвън, а другият е от намаленото излъчване на уринати и за нарушаването на този баланс е отговорен дефект - генетичен или придобит.

 

Друг проблем е дехидратацията. Например за калциевите камъни причина може да бъде поемането на храни с високо съдржание на калций, повишено ниво на паратхормон с допълнително освобождаване на калций от костите, липса на витамин Д3, високо ниво на калций в урината поради туморен дефект. При оратните конкременти (при подгара) причината е в ензим, отговорен за разграждането на пикочната киселина. Причината може да бъде от страна на туморите, в частност пикочната к-на. При цистиновите камъни винаги има генетична предразположеност.
 


Как влияят фактори като обездвижване, неправилно хранене, стрес и замърсяване на средата върху риска от бъбречно-каменната болест?

 

 

Всички изброени фактори в една или друга степен водят до бъбречно-каменно заболяване имайки в предвид, че един от най-важните фактори е социално-икономическия статус на хората.

 

Доказано е че пациенти, които по един или друг начин са обездвижени, честотата на бъбречните камъни е в пъти повече от тези, които спортуват. При пациенти, които продължително са на легло и се налага поставянето на постоянен катетър за дълго време, честотата на бъбречните камъни е 90%.

 

Еднообразното хранене също има значение. В хранителния режим трябва да присъстват плодове и зеленчуци и е важно да се знае вида на камъните, за да се състави меню съобразно техния състав.

 

Честотата на бъбречно-каменните заболявания е по-висока в страните с нисък социален статус.
 

Какви са най-честите симптоми на заболяването и кога и при какъв специалист да потърсим помощ?
 

 

Най-честата изява на бъбречно-каменната болест е бъбречната колика, а на 2-ро място е острата бъбречна инфекция. Бъбречната криза е съпоставима с болка при огнестрелна рана или счупване на кост. Това е проблем, с който се занимават 2 групи специалисти - нефролози и уролози. За предпочитане е първо пациентът да бъде прегледан от нефролог и когато се налага разбиване на камъка, да бъде изпратен при уролог.
 
 


Доц. Богов , какви са най-актуалните методи за лечение на заболяването в България и по-света?
 

 

Лечението на бъбречно-каменната болест се провежда, само когато тя е изявена и това се свежда до лечението на бъбречната колика, на инфекцията и медикаментозното отделяне на камък, който е тръгнал да излиза, или отстраняването му чрез литотрипсия или оперативно лечение.
 

 

Методите за лечение в България са съпоставими с тези в най-високо развитите страни в света.
 


В България, в частност Александровска болница, е инсталиран последно поколение литотриптер (уред за разбиване на камъни), а квалификацията на уролозите и нефролозите е на световно ниво.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

turkinq     2010-11-12 20:39:04
ne vqrno
Nelina     2010-11-06 12:44:09
Разбира се,че може.Променя се химичният състав на урината.Добре е да се сменя с изворна.
cezar bg     2010-11-05 19:19:14
Искам да попитам постоянната употреба на минерална вода може ли да доведе до камъни в бъбреците
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising