ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Борис Богов: Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване

Puls.bg   |   30 септември 2010   |   Коментари 3
   
   
Доц. Борис Богов: Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване

За бъбречно-каменната болест, причините за нея и най-актуалните методи за лечението и, специално за puls.lg , разказа доц. Борис Богов, завеждащ клиника по завеждащ Клиника по нефрология към Университетска болница "Александровска".

 

Доц. Богов, какво заболяване е бъбречно-каменната болест и каква е честотата му в България?
 
 

Бъбречно-каменната болест е социално значимо заболяване и това произлиза от високия процент на пациентите с бъбречно-каменна болест и когато това се прояви като заболяване, изисква най-малкото временна трудоспособност. Съотношението мъже към жени е 2:1. Засяга всяка възраст и пол, включително и децата.

 

По статистика честотата е около 5% за Европа и 8-10% за България. Говори се за бъбречно-каменна болест, само когато се проявява като проблематика, инфекции, високо кръвно налягане или хронична бъбречна недостатъчност.
 


Кой е най-предразположен към образуване на камъни в бъбреците?
 

 

Всички хора страдат от бъбречно-каменни болести. България се води като ендемичен район за бъбречно-каменна болест, както и други страни с горещ климат и високи температури. Има повече пациенти в Северозападна България и Родопския регион и това е свързано с приема на вода.
 


Какви видове бъбречни камъни съществуват?
 


Бъбречните камъни са съставени от една органична част и отлагания на кристали върху нея. В зависимост от вида на кристалите те са калциево-оксалатни, калциево-фосфатни, магнезиево-фосфатни, пикочно-киселинни(оратни). В зависимост от химичният състав те биват калциево-оксалатен(вевелит), който се разделя на монофосфат и дихидрат(веделит), магнезиево-амониев фосфат(струит), пикочна киселина(апатит), цистонов.

 

Различават се и по цвят, като за отбелязване е, че е важно да се знае химичния състав на камъните, защото това има отношение към профилактиката и лечението.

 

Например магнезиево-фосфатните камъни се образуват от инфекции и лечението при тях е насочено към лечение на инфекцията.

 

При калциевите камъни задължително се търсят съпътстващи болести като заболяване на щитовидната жлеза или гастроинтестинален тракт.

 

Оратните камъни най-често се срещат при подагра и прекомерна консумация на месо.
 

От какво се предизвиква образуването на камъни в бъбреците, доц Богов?

 

Образуването на камъни се предизвиква от нарушаване на баланса между стабилизаторите в урината и кристалите, които се отлагат. Единият проблем е с по-високият прием на вещества отвън, а другият е от намаленото излъчване на уринати и за нарушаването на този баланс е отговорен дефект - генетичен или придобит.

 

Друг проблем е дехидратацията. Например за калциевите камъни причина може да бъде поемането на храни с високо съдржание на калций, повишено ниво на паратхормон с допълнително освобождаване на калций от костите, липса на витамин Д3, високо ниво на калций в урината поради туморен дефект. При оратните конкременти (при подгара) причината е в ензим, отговорен за разграждането на пикочната киселина. Причината може да бъде от страна на туморите, в частност пикочната к-на. При цистиновите камъни винаги има генетична предразположеност.
 


Как влияят фактори като обездвижване, неправилно хранене, стрес и замърсяване на средата върху риска от бъбречно-каменната болест?

 

 

Всички изброени фактори в една или друга степен водят до бъбречно-каменно заболяване имайки в предвид, че един от най-важните фактори е социално-икономическия статус на хората.

 

Доказано е че пациенти, които по един или друг начин са обездвижени, честотата на бъбречните камъни е в пъти повече от тези, които спортуват. При пациенти, които продължително са на легло и се налага поставянето на постоянен катетър за дълго време, честотата на бъбречните камъни е 90%.

 

Еднообразното хранене също има значение. В хранителния режим трябва да присъстват плодове и зеленчуци и е важно да се знае вида на камъните, за да се състави меню съобразно техния състав.

 

Честотата на бъбречно-каменните заболявания е по-висока в страните с нисък социален статус.
 

Какви са най-честите симптоми на заболяването и кога и при какъв специалист да потърсим помощ?
 

 

Най-честата изява на бъбречно-каменната болест е бъбречната колика, а на 2-ро място е острата бъбречна инфекция. Бъбречната криза е съпоставима с болка при огнестрелна рана или счупване на кост. Това е проблем, с който се занимават 2 групи специалисти - нефролози и уролози. За предпочитане е първо пациентът да бъде прегледан от нефролог и когато се налага разбиване на камъка, да бъде изпратен при уролог.
 
 


Доц. Богов , какви са най-актуалните методи за лечение на заболяването в България и по-света?
 

 

Лечението на бъбречно-каменната болест се провежда, само когато тя е изявена и това се свежда до лечението на бъбречната колика, на инфекцията и медикаментозното отделяне на камък, който е тръгнал да излиза, или отстраняването му чрез литотрипсия или оперативно лечение.
 

 

Методите за лечение в България са съпоставими с тези в най-високо развитите страни в света.
 


В България, в частност Александровска болница, е инсталиран последно поколение литотриптер (уред за разбиване на камъни), а квалификацията на уролозите и нефролозите е на световно ниво.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

turkinq     2010-11-12 20:39:04
ne vqrno
Nelina     2010-11-06 12:44:09
Разбира се,че може.Променя се химичният състав на урината.Добре е да се сменя с изворна.
cezar bg     2010-11-05 19:19:14
Искам да попитам постоянната употреба на минерална вода може ли да доведе до камъни в бъбреците
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising