Как да разпознаем недостига на калций? (ІІ част)

Puls.bg   |   27 септември 2010   |   Коментари 0
Как да разпознаем недостига на калций? (ІІ част)

Първа част на материала

 

Симптоми на тетания
Тетанията може да се разглежда като явно и скрито протичаща. Типичният пристъп започва с нарушена чувствителност по тялото - мравучкане или скованост, следва придърпване на мускулите, прерастващо в продължителни конвулсии на отделни мускулни групи.Особено характерен е карпопедалният спазъм: силно съкращаване на мускулите на прасците и свиващите мускули. При спазми на горната част на ръцете, те остават под наклон към тялото, свити в лактите като дланите са отпуснати надолу, като палецът е наклонен към свитите безименен и малък пръст ("акушерска ръка").При спазми на краката, стъпалата и палците са свити. При гърчове лицето има специфично изражение – полуотворени уста, полузатворени клепачи, отпуснати вежди, саркастична (обратна) усмивка, която е в резултат на напрежението в дъвкателните мускули.
 


В тежки случаи на тетания конвулсиите обхващат тялото и диафрагмата, което води до спазми на бронхите и дихателна недостатъчност. При децата такъв спазъм може да предизвика спиране на дишането.При безсимптомната тетания липсват конвулсии от страна на тялото, но се проявява парастезия и силна разтягаща болка в мускулите на крайниците.Лечение
Вливат се 10 мл 10% разтвор глюконат или калциев хлорид. Изписват се лекарства за намаляване на нервната възбудимост. Лечението зависи от заболяването, водещо до недостиг на калций в организма.Заради ниската усвоимост на калция от храната (усвоява се само половината от количеството) за поддържане на обменните процеси се препоръчва допълнителна консумация на млечни продукти, биоактивни съставки, хранителни добавки, комплекси витамини и минерали, съдържащи минерала.

 


Още по темата:

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Остеопороза - 3 стъпки за предотвратяването й

реклама
Още от
реклама
Галерия
Форум Детско здраве - как протече в кадри
Форум Детско здраве - как протече в кадри
Кои храни подобряват имунитета?
Кои храни подобряват имунитета?
Здравен хороскоп за месец октомври
Здравен хороскоп за месец октомври
9 полезни срещу грип храни
9 полезни срещу грип храни
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising