ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемангиомите - най-честите доброкачествени образувания на черния дроб

Puls.bg   |   13 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Хемангиомите - най-честите доброкачествени образувания на черния дроб

Хемангиомите са най-честите доброкачествени образувания на черния дроб. Представляват сплетения от кръвоносни съдове, особени по своята структура, неправилно подредени. Най-често се откриват случайно, не представляват опасност и не налагат терапевтична намеса.

 
 
Хемангиомите на черния дроб не са много рядко явление. По-литературни данни при около 2% от хората при образни изследвания могат да бъдат намерени такива. На аутопсионната маса честотата стига до 7,4%. Четири до шест пъти по-висока е честотата сред женския пол. Наблюдават се във всяка една възрастова група, но пикът е между 30 и 50 години.
 
 
Причината за появата на хемангиомите не е известна. Има някои фактори, които се асоциират с по-висока честота на формациите и стимулация на растежа – такива са естроген-заместителната терапия, бременността, стероидна терапия.  
 
 
Обикновено откриването им става случайно, при изследвания по друг повод – най-често с ехография или компютърна томография. Рядко надвишават 4-5см. и дори и тогава невинаги предизивикват симптоматика. Когато има такава, тя се изразява в тежест, болка в дясно подребрие, ранно засищане, безапетитие, гадене във връзка с притискане на околни органи и структури. Около 40% от лицата с хемангиоми над 4 см. имат някакви оплаквания, а при нарастване на формацията до 10см. – процентът стига 90.
 
 
Рядко при големи размери те могат и да се палпират през коремната стена. Могат да станат причина за иктер (жълтеница) при притискане на жлъчния тракт, за затрудняване проходимостта на стомашно-чревния тракт поради компресия отвън. Възможни усложнения са кръвоизливи или тромбози в рамките на самия хемангиом или с попадане на кръв в жлъчните пътища, в перитонеалната кухина със съответните клинични белези.
 
 
Диагностицирането на хемангиомите на черния дроб се осъществява чрез образни изследвания. Най-лесно достъпна е ехографията. Формациите са ехогенни, но няма специфичен образ. Доплер-ехографията повишава чувствителността и специфичността на изследването. При рутинна компютърна томография хемангиомите изглеждат хипоинтнензни. При динамична контрастна томография информативността е по-висока. При въвеждането на контраст се наблюдава бавно усилване на сигнала в периферията, след няколко минути е изпълнен целия хемангиом, обикновено с хиподенсен център.
 
 
Ядреномагнитният резонанс е един от най-чувствителните методи за идентифицирането на хемангиомите. Те са с висок сигнален интензитет при Т2 и хипоинтензивни при Т1 – образите.
 
 
Сцинтиграфия с белязани с Tc-99m пертехнетат еритроцити е използвана години наред в диагностиката. Днес някои заведения имат възможноост и за SPECT (Single-photon emission computerized tomography), която се счита за по-специфична, но по-малко чувствителна от ЯМР. Последните два метода са най-подходящи при малки по размери формации.На фона на информативността на споменатите неинвазивни изследвания до ангиография днес почти не се прибягва.
 
 
Чернодобна биопсия не се прилага. Освен инвазивността и рисковете при една такава процедура, тук има и опасност от кръвоизлив във връзка със специфичната структура на хемангиома.
 
 
Както вече стана въпрос, хемангиомите обикновено не предизвикват клинични оплаквания, усложнения, включително кръвоизливи са редки. Не претърпяват злокачествена трансформация. Във връзка с това те не подлежат на лечение. Оставят се за наблюдение на 6 месеца или веднъж годишно в началото, а при липса на динамика в находката след това и на по-редки интервали. По-стриктно наблюдение се налага при прием на естроген-съдържащи препарати, по време на бременност и големи на размер хемангиоми. Болка в корема при анамнеза за хепатален хемангиом налага образно изследване за изключване на усложнение от негова страна.
 
 
Медикаментозна намеса за свиване размерите на хемангиомите не се провежда. При показания се прибягва до оперативна намеса. Последната включва отстраняване на самия тумор или резекция на сегмент или дял от черния дроб. С емболизацията на хепаталната артерия за сега има малко опит. Прилага се и перкутанна или лапароскопска радиочестотна албация. Радиотерапия се провежда с 30Gy, разделен на 15 фракции за 3 седмичен период.
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter