Тинитус – защо се появява шумът в ушите? (І част)

Puls.bg   |   16 август 2010   |   Коментари 4
Тинитус – защо се появява шумът в ушите? (І част)

Тинитусът е латинското наименование за шум в ушите. Шумът може да представлява звънене, свистене или да е от друг вид, който да се усеща в ушите или главата. В повечето случаи тинитусът не е сериозен проблем, а по-скоро дискомфортно състояние, което евентуално може да се преодолее.
Тинитусът не е заболяване, а симптом.Какво води до шум в ушите?
Тинитусът възниква в една от следните области: външно, средно, вътрешното ухо или е вследствие на патологични процеси в мозъка.Нормално е да се усеща шум в ушите или главата от време на време. Шумовете от тялото са постоянни, но заради натоварената със звуци околна среда, ги отличаваме по изключение. Не сме свикнали с тях, те са заглушени от шумовия фон на средата, която обитаваме, но ако останем в тъмно изолирано помещение, можем да се уверим в този факт.

 

Всяко препятствие, като ушна кал или чуждо тяло в ухото, блокира шума отвън и води до възприятие на шумовете в главата. Течностите и секретите, инфекциите или болестното състояние на костта на средното ухо или тъпанчевата мембрана причиняват тинитус.Една от най-често срещаните причини за шума в ушите е увреждането на микроскопичните краища на слуховия нерв във вътрешното ухо. С напредване на възрастта се наблюдава увреждане на слуховия нерв и тинитус. В наши дни високият шум е най-честата причина за тинитус. За съжаление, масово не се обръща внимание на увреждащия ефект на силните шумове, оръжията и високата интензивна музика. Някои лекарства като аспирин, например, и заболяванията на вътрешното ухо (като Мениеров синдром) също могат да причинят тинитус. В много редки случаи шумът в ушите може да е симптом на сериозно заболяване като аневризма или тумор.Как се развива тинитусът?
Историята на здравословното състояние, прегледът и няколко специфични теста ще помогнат да се определи прецизно произходът на тинитуса. За специалиста са от значение характеристиките на шума – дали е постоянен, периодичен, неравномерен или пулсиращ (в синхрон на сърдечните удари) или е свързан със загуба на слуха или загуба на равновесието. В случаите на постоянен необясним шум в ушите се провежда тест - аудиограма. Маркерите, които отбелязват намаляване на слуха, ще помогнат на лекаря за поставянето на диагнозата.
Други изследвания като слухова стволова реакционна аудиометрия (ABR), компютърно изследване на нервите на слуха и мозъчните пътеки, компютърна томография или магнитно-резонансно изследване са необходими, за да се изключи вероятността от развитие на туморен процес. Туморите са редки случаи.


Втора част на материала
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Цветан     2010-12-13 22:49:10
Аудиограмата струва 10 лв. Ако вземеш направление за УНГ може да те изпрати на отоневролог и оттам да вземеш направление за ЯМР . Снимката струва 15 лв ако искаш да си направиш (при съмнение за синузит но пак може с направление абсолютно нормално).

Искам да кажа , че не е необходима торба с пари а просто да попаднеш на качествени лекари които да искат да ти обърнат внимание.
Ваня     2010-09-20 11:29:59
Аз също страдам от този синдром.Когато го получих за пръв път много се оплаших.Както се появи,така и изчезна.Скоро го получих за втори път.Вече няколко месеца се старая да не му обръщам внимание.Има моменти когато го чувам и след като си обърна главата на другата страна спита.Не съм се иследвала,но зная само че е много досадно състояние.
Ваня Тренкова     2010-08-23 11:27:54

Против болки r шум в ушите
7 листа от прясно Седефче и 1 ч.л. захар се заливат със 100 грама първак гроздова ракия. Листата не се изхвърлят. В болното ухо се капва по 1 капка дневно. В ухото се оставя напоено памуче.
Пробвайте, при мен се получи.
За прочистване използвайте; 1. Тибетска пречестваща смес" Из "Тайната на тибетската медицина" - стр. 101-102, на Акад. В. Востоков.
2. Рецептата на д-р Хулда Кларк.
Димитър Димитров     2010-08-23 09:41:38
да, тинитус е неприятен симтом от който страдам и аз от 25 г. За съжаление не срещнах съдействие от лекарите. Уж ме изследваха, предписаха някакви медикаменти от които нямаше полза и това е. Изследванията за които пищете са само мечта. вероятно при днешните условия трябва да имам една торба пари за да ме изследват както трябва.
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кинезитерапия при болки в рамото

реклама
Още от Любопитно
реклама
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising