ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тинитус – защо се появява шумът в ушите? (І част)

Puls.bg   |   16 август 2010   |   Коментари 5
   
   
Тинитус – защо се появява шумът в ушите? (І част)

Тинитусът е латинското наименование за шум в ушите. Шумът може да представлява звънене, свистене или да е от друг вид, който да се усеща в ушите или главата. В повечето случаи тинитусът не е сериозен проблем, а по-скоро дискомфортно състояние, което евентуално може да се преодолее.
Тинитусът не е заболяване, а симптом.Какво води до шум в ушите?
Тинитусът възниква в една от следните области: външно, средно, вътрешното ухо или е вследствие на патологични процеси в мозъка.Нормално е да се усеща шум в ушите или главата от време на време. Шумовете от тялото са постоянни, но заради натоварената със звуци околна среда, ги отличаваме по изключение. Не сме свикнали с тях, те са заглушени от шумовия фон на средата, която обитаваме, но ако останем в тъмно изолирано помещение, можем да се уверим в този факт.

 

Всяко препятствие, като ушна кал или чуждо тяло в ухото, блокира шума отвън и води до възприятие на шумовете в главата. Течностите и секретите, инфекциите или болестното състояние на костта на средното ухо или тъпанчевата мембрана причиняват тинитус.Една от най-често срещаните причини за шума в ушите е увреждането на микроскопичните краища на слуховия нерв във вътрешното ухо. С напредване на възрастта се наблюдава увреждане на слуховия нерв и тинитус. В наши дни високият шум е най-честата причина за тинитус. За съжаление, масово не се обръща внимание на увреждащия ефект на силните шумове, оръжията и високата интензивна музика. Някои лекарства като аспирин, например, и заболяванията на вътрешното ухо (като Мениеров синдром) също могат да причинят тинитус. В много редки случаи шумът в ушите може да е симптом на сериозно заболяване като аневризма или тумор.Как се развива тинитусът?
Историята на здравословното състояние, прегледът и няколко специфични теста ще помогнат да се определи прецизно произходът на тинитуса. За специалиста са от значение характеристиките на шума – дали е постоянен, периодичен, неравномерен или пулсиращ (в синхрон на сърдечните удари) или е свързан със загуба на слуха или загуба на равновесието. В случаите на постоянен необясним шум в ушите се провежда тест - аудиограма. Маркерите, които отбелязват намаляване на слуха, ще помогнат на лекаря за поставянето на диагнозата.
Други изследвания като слухова стволова реакционна аудиометрия (ABR), компютърно изследване на нервите на слуха и мозъчните пътеки, компютърна томография или магнитно-резонансно изследване са необходими, за да се изключи вероятността от развитие на туморен процес. Туморите са редки случаи.


Втора част на материала
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

vivianmitko     2017-04-15 14:21:54
за съжаление
Цветан     2010-12-13 22:49:10
Аудиограмата струва 10 лв. Ако вземеш направление за УНГ може да те изпрати на отоневролог и оттам да вземеш направление за ЯМР . Снимката струва 15 лв ако искаш да си направиш (при съмнение за синузит но пак може с направление абсолютно нормално).

Искам да кажа , че не е необходима торба с пари а просто да попаднеш на качествени лекари които да искат да ти обърнат внимание.
Ваня     2010-09-20 11:29:59
Аз също страдам от този синдром.Когато го получих за пръв път много се оплаших.Както се появи,така и изчезна.Скоро го получих за втори път.Вече няколко месеца се старая да не му обръщам внимание.Има моменти когато го чувам и след като си обърна главата на другата страна спита.Не съм се иследвала,но зная само че е много досадно състояние.
Ваня Тренкова     2010-08-23 11:27:54

Против болки r шум в ушите
7 листа от прясно Седефче и 1 ч.л. захар се заливат със 100 грама първак гроздова ракия. Листата не се изхвърлят. В болното ухо се капва по 1 капка дневно. В ухото се оставя напоено памуче.
Пробвайте, при мен се получи.
За прочистване използвайте; 1. Тибетска пречестваща смес" Из "Тайната на тибетската медицина" - стр. 101-102, на Акад. В. Востоков.
2. Рецептата на д-р Хулда Кларк.
Димитър Димитров     2010-08-23 09:41:38
да, тинитус е неприятен симтом от който страдам и аз от 25 г. За съжаление не срещнах съдействие от лекарите. Уж ме изследваха, предписаха някакви медикаменти от които нямаше полза и това е. Изследванията за които пищете са само мечта. вероятно при днешните условия трябва да имам една торба пари за да ме изследват както трябва.
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter