ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемохроматоза - повишено отлагане на желязо в организма

Puls.bg   |   24 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Хемохроматоза - повишено отлагане на желязо в организма

Желязото изключително важен микроелемент, който има решаваща роля за поддържане на доброто здравословно състояние на целия организъм. То влиза в състава на хемоглобина и миоглобина -белтъците, пренасящи кислород в организма, както и на различни ферменти на черния дроб и далака. Желязосъдържащите съединения са важни за правилното функциониране на имунната система, метаболитните процеси и синтезът на ДНК. Ето защо нормалната концентрация на микроелемента е от изключително значение за организма. 


Недостигът на желязо причинява появата на желязодефицитна анемия, която води до неефективна еритропоеза и намален брой на червените кръвни клетки.


Освен недостигът на микроелемента, здравословни проблеми може да причини и прекаленото му натрупвани в организма. Тъй като не съществува физиологичен механизъм, който да изхвърля желязото от човешкия организъм, абнорменото му натрупване причинява хемохроматоза.

 

Хемохроматозата е протичащо хронично заболяване на обмяната на веществата, което се характеризира с повишено отлагане на желязо (под формата на хемосидерин) в черния дроб, белите дробове, кръвоносни съдове и други вътрешни органи.


Отлагането на големи количества от микроелемента, освен причинено от прекомерен прием на желязо, може да бъде и първично. В случай, че причината за заболяването остане неизяснена, се говори за идиопатична хемохроматоза. Приема се, че причината за идиопатичната хемохроматоза е генетичен дефект.

 

Когато причината за абнорменото ниво на желязо в организма и отлагането му във вътрешните органи, е вследствие на друго заболяване, става въпрос за вторична хемохроматоза. Вторичната хемохроматоза е често срещано усложнение при таласемия, причинено от честите кръвопреливания.

 

При идиопатичната хемохроматоза се поразяват множество органи, което води и до съответните клинични признаци. При много тежка хемохроматоза и при напредване на заболяването, количеството на желязото в организма може да достигне дори до 60 грама при норма за здрав организъм от около 3-4 грама.

 

Хемохроматозата може да протича дълго време без проява на симптоми и да остане недиагностицирана, което допълнително усложнява лечението и.
 

 

Първите симптоми на заболяването са
 

 • отпадналост и лесна уморяемост
 • загуба на тегло
 • главоболие
 • ставни болки - най-често в коленете, тазобедрените стави, гърба, врата
 • диспнея (задух)
 • нарушения в менструалния цикъл при жените
 • ритъмни и проводни нарушения
 • променена пигментация на кожата
 • оредяване на окосмяването по цялото тяло

   

Поради натрупването на желязо в гонадотропните жлези, като последствие на хемохроматозата при мъжете може да се появи вторичен хипогонадизъм. Наблюдава се атрофия на тестисите, намалено либидо и еректилна дисфункция.

 

При преглед от специалист се установяват промени в черния дроб. Органът е увеличен (хепатомегалия), с променено консистенция, а при палпация – по-твърд и болезнен.

 

Когато заболяването е в напреднал стадий, се появява характерен асцит- събиране на свободно подвижна течност в коремната кухина. Скоро след появата на асцит може да се образува и карцином на черния дроб.

 

На базата на лабораторни изследвания, се поставя диагноза от специалист-хематолог. При необходимост от установяване на степента на усложненията, може да направят допълнителни изследвания - рентгенография на костите, образна диагностика на вътрешни органи, чернодробна биопсия и т.н.

 

Като лечение на хемохроматозата често се прилага кръвопускане ако няма противопоказания за това.Мадикаментозното лечение включва използването на хелатори на желязото, които да отстранят абнормените му количества от организма. Като част от лечението е и намаляването на храната, богата на желязо.
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising