ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лятото предразполага към стафилококови инфекции. Как да се предпазим?

Румяна Тасева   |   11 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Лятото предразполага към стафилококови инфекции. Как да се предпазим?

Стафилококите са грам-положителни бактерии, които нормално се намират  по повърхността на кожата на здравия човек. Познати са над 20 вида стафилококи. Стафилококите са силно разпространени сред населението - смята се, че около 30 % от хората са носители на вредните микроорганизми. В повечето случаи срещата със стафилококи не развива болестно състояние. Коварството на тези бактерии е, че при благоприятни за тях условия бързо се размножават и водят до инфектиране, а от тук и на развитие на тежки усложнения, които трудно се поддават на лечение.Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)
Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus) е от най-опасните видове, поради резистентността му към антибиотици, включително и от най-ново поколение, които доскоро показват ефективност срещу него. Познат е още като метицирин-резистентен златист стафилокок. Може да се срещне изписан със съкращенията МРЗС или MRSA. В 70 % от случаите този стафилокок не реагира на метицилин и други антибиотици от групата на бета-лактамите като пеницилин, амоксициклин, оксацилин и др. По данни от проучвания златистият стафилокок се открива по кожата на 30-50 % от населението.
Рискът при инфектиране с Staphylococcus aureus е, че симптомите не се разпознават от симптомите на сходни заболявания, което и води до напреднал стадий на инфекцията.Как се предават стафилококите
Златистият стафилокок така, както всички останали микроорганизми, намиращи се на повърхността на кожата, се предават чрез контакт кожа в кожа. Попадат и се задържат по предмети и повърхности, които най-често са в контакт с нея. Най-докосваните битови повърхности като дръжки в градския транспорт, врати, прозорци създават благоприятна среда за размножаване и пренасяне на вредните микроорганизми - на тях се наслагват пот, замърсявания, мъртви човешки клетки. Наличието на рана или охлузване на кожата се превръща във входна врата за проникване на вредните микроорганизми в тъканите и развитие на инфекция.


Сред населението битува мнение, че болничните заведения са източник на стафилококи. Проучвания показват обаче, че стафилококите и конкретно златистият метицилин-резистентен стафилок ауреус водят до развитие на кожни заболявания при хора, които не са имали болничен престой и не са претърпели медицински манипулации. Всъщност стафилококовите и други вредни микроорганизми се внасят в болничните заведения от самите пациенти и посещаващите ги.


Инфектиране може да се получи при манитулации, при които има нараняване на повърхността на кожата – операционни, стоматологични кабинети, козметични студия и др.


Инфекции със стафилококи се наблюдават и при продължително пребиваване на много хора в едно помещение.Кой е податлив на инфектиране
Особено податливи на инфектиране от стафилокок са болните в специализираните лечебни заведения, хората с отслабнал имунитет, малки деца, родилки, както и спортисти и военнослужещи. Всяка една интервенция, при която се нарушава целостта на кожата, дава възможност за проникване на микроорганизмите и развитие на инфекция с последващи усложнения.


Златистият стафилокок основно уврежда кожата, но може да засегне и вътрешни органи и да порази целия организъм.
Поради резистентността към лечението с антибиотици и дефицит на защитни имунни механизми тежките инфекции със златист стафилокок носят 30 % риск за живота.Какво причинява златистият стафилокок
Придобитите стафилококови инфекции сред населението обикновено се изразява чрез инфектиране на кожата във вид на пъпки и загнояване на рани.


Златистият метицилин-резистентен стафилокок води до редица инфекции и възпаления с отделяне на гной и токсични състояния.
При инфектиране на наранени участъци на кожата се образуват повърхностни кожни лезии. При отслабнал имунитет и предразположеност стафилококите проникват в тъканите и предизвикват локални възпаления като фурункулоза, ечемик и др.
При инфектиране на рана възстановяването на болния е по-продължително.


Стафилококите могат да причинят инфекции на пикочните пътища, половите органи, устната кухина, дихателните пътища, очите. При размножаването си могат да навлязат в органи като бял дроб и да причинят стафилококова пневмония, което заболяване е едно от честите усложнения след преболедуване от грип.
Причина са за мастит, флебит (възпаление на стените на съдовете), менингит (възпаление на мозъчните обвивки), дълбоки инфекции като остеомиелит (възпаление на костите) и ендокардит.


Инфектирането на хирургична рана крие риск от инфектиране на кръвта и последващо сериозно усложнение сепсис, до пренасяне на стафилококите до други органи и тъкани и възникване на нови възпалителни огнища и абцеси.


При попадане на метицилин-резистентния златист стафилокок аурелиус в храната, той намира благоприятна среда за размножаване. Консумирането на такава храна води до хранително отравяне.


Стафилококите отделят специфичен токсини. Веднъж попаднали в организма, при активното им размножаване, расте и количеството на синтезираните от тях токсини, които водят до гадене, повръщане и диария. Това е и причината за така наречения токсичен шок, който се среща при неправилно използване на вагинални тампони и попадане на стафилококи във влагалището.Лечението
Лечението срещу стафилококовите инфекции, включително и срещу златистия стафилокок, е с антибиотици. Поради резистентността на тези микроорганизми, терапията се назначава след антибиограма, като се спазват точно дозите, интервалите и продължителността на приема на медикаментите, предписани от лекаря.
Златистият стафилокок бързо придобива устойчивост към лечението с антибиотици, включително и към най-новите препарати. Винаги съществува риск инфекцията да рецидивира.Профилактиката
Заради устойчивостта на златистия стафилокок и други патологични микроорганизми към терапия, съществено място в справяне със заболяванията има профилактиката.


Предпазните мерки срещу инфектиране са:

  • Поддържане на високо ниво на хигиена особено при престой в болници и обществени помещения.
  • Стафилококите, както всички останали микроорганизми, се размножават с ускорени темпове при топли климатични условия, така че честото измиване с вода и сапун е особено задължително през летните месеци.
  • Изисква се раните и охлузванията да са покрити с чисти превръзки до зарастването им. Налага се честата им смяна. Препоръчва се други хора да нямат контакт до наранени участъци на кожата и превръзките.
  • Личните вещи са само за собствено ползване.
  • Препоръчва се хората да изискват съблюдаване на хигиената и стерилността в козметичните салони и медицинските кабинети, които посещават и да избягват тези, при които се наблюдава липса на необходимите условия.Предпазни мерки и иновации

Съвременните технологии предлагат успешни методи, чрез които може да се преодолее размножаването и разпространението на стафилококите и други патологични микроорганизми. Например, създадени са специални покрития, които най-често се използват във вътрешното строителство и интериора на лечебни заведения, като покрития на стени, подови настилки и контактните повърхности на детайли като дръжки на врати.


Специална технология предлага високо ефективно покритие за дръжки на врати, което унищожава до 99 % най-упоритите и устойчиви микроорганизми, какъвто е златистият метицилин-резистен стафилокок. Емулсията на покритието е доказана в клинично изследване и показва, че за 24 часа намалява колониите на вредните микроорганизми и златистия стафилокок до >log2, който е приетият максимум за ефективност и качество на продукта по Стандарта ISO 22196. Иновативната технология е на Abloy Oy Финландия и в България може да се намери в Интеза OOД.


Технологията предлага решение за помещения и сгради, където борбата с разпространението на бактерии играе важна роля за хигиената и здравето на хората. Антибактериалното покритие унищожава вредните микроорганизми и максимално редуцира темповете им на размножаване, в резултат на което тези повърхности престават да бъдат източник за разпространението им. Аксесоарите с това покритие са особено подходящи за места с висока посещаемост като болници, ясли и детски градини, училища и офиси.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter