ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В началото на бременността – тревожни признаци или състояния на дискомфорт

Puls.bg   |   31 май 2010   |   Коментари 0
   
   
В началото на бременността – тревожни признаци или състояния на дискомфорт

Първа част на материала


“Бяло течение”. Нормално е да има слабо бяло течение през бременността. Дължи се на левкорея. За по-комфортно усещане се препоръчва носене на ежедневни дамски превръзки, но не и на тампони. Но ако течението промени цвета си, придобие зеленикав или жълтеникав оттенък, мирис, то следва да се извърши преглед при акушер-гинеколога и микробиологично изследване, тъй като в този случай е възможно да има замърсяване.


Умора. През бременността организмът функционира по-усилено, тъй като изхранва фетуса, поради което е нормално жената да се уморява по-лесно. Почивайте на няколко пъти през деня, ако се чувствате изтощена  препоръчителен е и краткият следобеден сън.
Необходимо е да се следи и нивото на хемоглобина в кръвта, тъй като умората може да се дължи и на анемия.


Непоносимост или апетит към храни. Все още битува старият мит, че апетитът на бременната жена нараства. Повече от 60 % от бременните жени изпитват „вълчи апетит“ и повече от половината имат непоносимост към храна, според изследване. Хапването на вкусната храна от време на време няма да навреди, особено ако е здравословна, но избягвайте неполезните продукти, както и поглъщането на вещества, които не са храни (например, тебешир). При възникването на подобно желание проведете консултация с лекаря, възможно е организмът да изпитва потребност от определено вещество, което ще трябва да се набави по здравословен начин. И не прекалявайте с количествата храна, през първото тримесечие бременната жена се нуждае само от 150 калории повече на ден (по-късно по 300 килокалории на ден повече от обикновено). Желателно е допълнителният порцион да се приема във вид на плодове, зеленчуци, мляко, пълнозърнест хляб или постно месо.
 

 

Често ходене по малка нужда. Въпреки че ембрионът е малък в този срок на бременността, матката нараства и притиска пикочния мехур, което е и причина за честите позиви за уриниране. Не ограничавайте пиенето на течности, тъй като организмът се нуждае от тях повече от всеки друг път, особено преди лягане. Не задържайте позива, ходете до тоалетна колкото пъти и когато ви се налага.


Киселини. През бременността организмът синтезира повече прогестерон. Този  хормон има ефекта да отслабва гладките мускули, в това число и на долния езофагеален сфинктер, който задържа храната и киселините, образуващи се в стомаха. Заради „разхлабването“ на мускулния пръстен, киселините от стомаха навлизат в хранопровода. Начин да ги избегнете е да се поемат по-малки количества храна на по-често. Избягвайте да лягате веднага след хранене. Ограничете консумацията на мазни, пикантни и кисели продукти, включително и цитрусови плодове. Спете на висока възглавница.


Промени в настроението. Нарастващата умора и промененият хормонален статус водят до „непостоянно“ настроение. Често се случва след необясним прилив на щастие да се премине към негативни емоции като страх. Възможно е дори да се изпада в кратък плач. При постоянно тягостно чувство и обърканост обаче, е добре да се намери човек, който е готов да изслуша без да натоварва допълнително с личните си оценки.


Сутрешно гадене. Повръщането е един от най-честите симптоми на бремеността и засяга 85 % от жените в първото тримесечие. Появява се в резултат на хормоналните промени в организма. Нормално явление е през първото тримесечие. При някои бременни повръщането се появява от време на време, при други денят започва с него. В повечето случаи се изпитва гадене сутрин. За да не дразните стомаха допълнително, яжте по-малки количества храна, мека храна или продукти, които съдържат предимно белтъчини – месо, сирене. Помага натуралният плодов сок или чай от мента. Избягвайте продукти, които предизвикват гадене. Повръщането може да се смята за естествено явление през бременността, но ако не може да се сложи хапка в устата или при високата му честота се налага да се вземат мерки, които да предотвратят дехидратиране на организма и осигурят достатъчно хранителни вещества, необходими за развитието на плода.


Наддаване на тегло. Бременността е период, в който наддаването на тегло е добър признак, но и то трябва да е в определени граници. През първото тримесечие се добавят към 1,200 до 2,700 кг. Лекарят следи показателите на теглото и препоръчва мерки при признаци на прекомерно или недостатъчно наддаване. Естествено е, до края на бременността да се добавят около 12 допълнителни килограма при нормално тегло на жената.


Опасни симптоми през първия триместър:
При наличието, на който и да е от изброените по-долу симптоми, не губете време и се свържете с лекаря си без отлагане:

  • силни коремни болки,
  • значително кървене, кръвоизлив,
  • силно замайване, причерняване, загуба на съзнанието,
  • екстремно наддаване на тегло (повече от 3 кг на месец) или обратното, ненаддаване на тегло (по-малко от килограм в края на тримесечието).
     

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising