Хепатомегалия – увеличен черен дроб

Puls.bg   |   19 април 2010   |   Коментари 0
Хепатомегалия – увеличен черен дроб

Основната функция на черния дроб е да обезврежда различни токсини, независимо дали те постъпват отвън или са резултат от дейността на организма и заболявания. Черният дроб може да се уголеми, както при заболяването му, така и при болестни проблеми в други органи и системи.


Хепатомегалия. Причини.
Хепомегалията е увеличаване на черния дроб. Не се разглежда като заболяване,  а като симптом.
Черният дроб разгражда отрови и продукти на обмяната на вещества на нетоксични частици, които се извеждат от организма с урината и екстрементите.
В него настъпват такива химични реакции, в резултат на които се неутрализират вредните вещества.


Черният дроб се увеличава при възпаление на собствените му тъкани (хепатит), когато част от тях се се заменят от съединителна (при цироза), при туморни процеси, наличие на кисти, паразитни заболявания, при натрупване на продукти от неправилна обмяна на вещества (най-вече при наследствени заболявания на обмяната на веществата), заболявания на сърдечно-съдовата система, при които се наблюдава застой на кръв във вените на органа. При всяко заболяване хепатомегалията протича по различен начин.


Хепатомегалия при заболявания на черния дроб
При добро здравословно състояние черният дроб не излиза от ребрената дъга, органът е мек и неболезнен.


При хепатит (възпалително заболяване на черния дроб) са поразени клетките на чернодробната тъкан (хепатоцити) под въздействието на различни фактори – вируси, токсични вещества от разнороден характер. Заради възпалението и отока на тъканите, размерът на органа се увеличава, той става по-плътен и болезнен. Разрушават се част от хепатоцитите. В случай, че рязко се загуби голямо количество хепатоцити рязко се намаля размерът му. Това е признак, който насочва за тежко заболяване.Цироза на черния дроб се появява след преболедуване от хепатит, при постоянно излагане на токсично влияние (например, при алкохолизъм, вредна работна среда) и др.
Разрушените хепатоцити се заменят от клетки на съединителна тъкан. Нараства другата част на черния дроб, което и води до увеличаване на жлезата. Черният дроб става твърд, болезнен и възлест.


Хепатомегалията при цироза трудно се различава от уголемяването на жлезата вследствие на туморен процес, кисти и паразитни заболявания, тъй като плътността и консистенцията на органа е еднаква.


Хепатомегалия при наследствени нарушения на обмяната на веществата
Хепатомегалията е един от основните признаци при нарушена обмяна на веществата от наследствен характер, при които има проблем с образуването на гликоген. Тези заболявания се наричат гликогенози. При тях гликогенът се натрупва в черния дроб, което довежда до хепатомегалия.
Специфицен признак е, че се наблюдава уголемяване на бъбреците и далака.


Друго заболяване, при което се отчита хепатомегалия, е хемахроматоза, която се появява вследствие на нарушения във ферментните системи, регулиращи усвояването на желязо. В червата се всмуква голямо количество желязо, което се отлага във вътрешните органи, в това чисво и в черния дроб. Това води до промени в тези органи. Развива се цироза.


Хематомегалия при заболявания на сърдечно-съдовата система
При недостатъчност на дясната камера на сърцето кръвта бавно се придвижва по големия кръг на кръвообращение (този кръг осигурява артериална кръв за отделните органи, тъкани, като и им доставя хранителни вещества и кислород, а след което по вените се връща кръв, богата на въглероден окис) като предизвиква застой на венозна кръв и отоци в органите и тъканите.


При хронична сърдечно-съдова недостатъчност първият орган, който страда е черният дроб. Първоначално отича тъканта, като органът става плътен, леко болезнен по краищата и се увеличава. В резултат на отока и притискането започва процес на разрушаване на хепатоцитите, получава се некроза и разрастване на съединителна вместо на собствена тъкан. Впоследствие е налице цироза.Защо е опасна хепотомегалията
При някои заболявания чернодробната тъкан се възстановява напълно. При леките форми на вирусен хепатит също настъпва напълно оздравяване и черният дроб възвраща нормалния си размер.


Хроничните прогресиращи заболявания, при които отмират голямо количество чернодробни клетки и има наличие на съединителна тъкан, се развива цироза. При цироза не е възможно напълно възстановяване на функциите на черния дроб. 


Увеличеният черен дроб при всички случаи изисква завълбочено изследване и поставяне на диагноза.
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Отдадени на бъдещето – децата са на първо място в болница Йедитепе

реклама
Още от Любопитно
реклама
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising