ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да тълкуваме показателите от общия кръвен анализ?

Puls.bg   |   23 март 2010   |   Коментари 2
   
   
Как да тълкуваме показателите от общия кръвен анализ?

Дори незначителните промени в здравословното състояние се отразяват на състава на кръвта. Това е причината, поради която първото изследване, което се назначава от лекаря е общ кръвен анализ.
Резултатът помага при определянето на диагнозата и при проследяване динамиката на заболяването.


За да се извърши необходимият количествен и качествен анализ е достатъчно да се вземе кръв от безимения пръст. При морфологично изследване се определя количеството хемоглобин, еритроцити, левкоцити, скорост на утаяване на еритроцитите, скорост на кръвосъсирване, брой левкоцити. По-рядко се изследват тромбоцитите и ретикулоцитите.

 


Показатели на общия кръвен анализ

  • Количество еритроцити – по-високите стойности могат да показват дехидратиране на организма, заболяване на костния мозък; ниското им количество – насочва за анемия.

 

  • Хемоглобин – повишеното количество, сочи за прекомерно физическо натоварване на организма, сгъстяването на кръвта може да се дължи и на дехидратиране; по-ниският хемоглобин е свързан с анемия.

 

  • Хемокрит – чрез стойностите му се определя съотношението между нивото еритроцити към общия обем на кръвта; повишените стойности могат да се дължат на еритремия, дихателна недостатъчност, дехидратация; по-ниските стойности – насочват за анемия; хемокритът нормално е по-нисък през втората половина на бременността.

 

  • При количесто на левкоцитите над нормата се търси инфекциоцен или възпалителен процес, алергия или левкемия; понижените стойности се свързват с апластична анемия, повишени функции на далака и генетични аномалии на имунитета.

 

  • Процентното съотношение между 5 различни вида левкоцити: неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили, базофили; всяка промяна в съотношението им насочва за различни патологични промени в организма. Например, при повишени еозинофили – за алергия, паразити, злокачествено заболяване; при понижени – за възпалителен процес. При раждането и следоперативния период е нормално нивото на еозиновилите да е понижено. Повишени моноцити се отчитат при левкоза, туберкулоза, сифилис.

 

  • Повишени тромбоцити се срещат при полицитемия, миелолевкемия, възпалителни процеси, при отстранен далак и хирургични интервенции. Повишени тромбоцитите се отчитат при лупус еритроматис, апластична или хемолитична анемия.

 

  • СУЕ – числото над нормата се регистрира при инфекция, анемия, злокачествено заболяване. При бременност по-високо число на СУЕ се смята за нормално. При ниско СУЕ се установява дехидратация на организма.

 

За изследването кръвта се взима сутрин на гладно, като се препоръчва предходната вечер да не се консумира мазна храна, тъй като това може да повлияе на резултата на левкоцитите.


Стресът също се отразява на качествения и количествен състав на кръвта.


Тъй като всяка лаборатория използва различни тестове, за референтни стойности се смятат само тези посочени в резултата на изследването. Следва референтните граници да са посочени в изследването при получаване на резултата, в случай, че липсват специалистите от лабораторията могат да дадат валидните.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Димитър Димитров     2010-03-29 14:45:16
За съжаление едни от най-важните кръвни показатели не се тестват у нас или се тестват в ограничен брой лаборатории. Това са:hs С-реактивен протеин, който показва наличието на възпаление някъде в организма и в т.ч. в коронарните артерии, което е предвестник на атеросклерозата.Другия тест е определяне на аминокиселината хомоцистеин, която когато е в повече уврежда кръвоносните съдови и третия показатер -свободния тестостерон при мъжете. Свободния тестостерон влияе върху сърдечно-съдовите заболявания, върху холестерола и много други заболявания. Тези тестове вече са рутинна практика в напредналите страни.
Kameliq     2010-03-23 16:51:23
А колко са нормалните стойности на горепосочените показатели ?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising