ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Капки за очи забавят развитието на глаукома

Puls.bg   |   09 март 2010   |   Коментари 0
   
   
Капки за очи забавят развитието на глаукома

Капки за очи, които да облекчават симптомите на глаукома са разработили италиански учени, съобщава BBC.
Резултатите от проучването, направено от италианските учени е публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

 

Иновационните капки за очи провокират растежа на очните нерви, което може да предотврати загиването на ретинални ганглиеви клетки и да подобри зрението.
 

 

Изследователите са тествали продукта върху животни и върху хора.
 

 
Глаукомата е група очни заболявания, които причиняват прогресиращо увреждане на очния нерв на мястото, където той се отклонява от окото, за да пренесе зрителната информация към мозъка. При липса на лечение повечето видове глаукома се развиват, без пациентът да усети ясни признаци и симптоми, и постепенно увреждат зрителната способност. Глаукомата може да доведе и до слепота. Увреждането на зрението в повечето случаи е необратимо и поради този факт глаукомата се описва като "крадеца на зрение". Според проучвания 4,5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома, като тази цифра се очаква да нарасне до 11,2 милиона до 2020 г. Около 40 000-50 000 души в България също страдат от глаукома. Поради тихата прогресия на заболяването, в ранните му етапи до 50% от заболелите  не разбират, че страдат от глаукома.

 

При повишаване на вътреочното налягане, трайно се уврежда зрителния нерв и това води до постепенна но необратима загуба на зрение. Авторите на проучването са категорични, че при продължително прилагане на капките, вътреочното налягане се контролира, а това води до осезаемо подобряване на зрението.
 

 

Лекарите предупреждават, че за да се получат желаните резултати, прилагането на новите капки трябва да започне още при първите съмнения за влошаване на зрението, тъй като оптичните нерви не могат да се регенерират след пълното унищожаване на ретиналните клетки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter