ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Левкоцити в урината - какво означава?

Puls.bg   |   09 февруари 2010   |   Коментари 0
   
   
Левкоцити в урината - какво означава?

Наличието на левкоцити в урината е признак за възпалителен процес на бъбреците, пикочните пътища или половите органи.

За да се открие причината и установи заболяването е необходимо да се предприемат и други изследвания, тъй като възпалителният процес в отделителната система или половите органи води до множество усложнения.


Нормално в урината се съдържат до 10 левкоцити в 1 мкл, които не променят цвета и прозрачността й.


Броят на левкоцитите нараства при заболяване на организма. Тогава урината става мътна. В нея се забелязват отделни частици.


При възпалителни заболявания на женските полови органи в урината се регистрира високо съдържание на левкоцити, което изисква повторно изследване, но на стерилна такава.


Когато произходът е вследствие на възпалително бъбречно заболяване, левкоцитите обикновено имат едно ядро. При възпаление на пикочните пътища, са с две. При дистрофични нарушения в бъбреците в левкоцитите се намират мастни вещества.


Най-често наличие на левкоцити има при възпалителни бъбречни заболявания (пиелонефрит), докато при инфекциозно-алергичните заболявания на бъбреците (гломерулонефрит) се отчитат други признаци. Например, високо съдържание на еозинофили – вид левкоцити, които са типични при алергична реакция на организма. 

 

Заболяването - какво може да бъде...
За да се установи заболяването, се провеждат следните изследвания:

  • двукратна стерилна урина – урината се дава сутрин без да се прекъсва струята в два контейнера. Когато левкоцитите са налични в първия, то възпалителният процес обхваща пикочения канал, простатна жлеза. При наличието им във втората – пикочния мехур, уретерите, бъбреците.
  • трикратна стерилна урина – пробата се дава след масаж на простатната жлеза. Когато левкоцитите се намират предимно в първата доза, възпалението е най-вероятно на пикочния канал и простатната жлеза. При равно количество на левкоцити и в трите дози се предполага заболяване на бъбреците.Количествени методи на изследване на урината
Количествените методи дават възможност за определяне на количествата еритроцити, левкоцити и цилиндри, отделени с урината.
Това спомага да се открие скрита левкоцитурия, която често се наблюдава при хронични заболявания на бъбреците, и характера на възпалителния процес.

При хроничен пиелонефрит количеството левкоцити надвишава еритроцитите, а при хроничен гломерулонефрит и артериосклероза е обратното, еритроцитите са повече от левкоцитите.


Как правилно се дава урина
Важно е да се спазват няколко правила за получаването на достоверен резултат.
При общ анализ се дава първа сутрешна урина в стерилен контейнер. Такива се предлагат в аптеките на достъпни цени.
Преди това се изисква измиване на половите органи със сапун и леко подсушаване с чиста кърпа.
В случай, че урината не се дава за изследване веднага, то е желателно да се съхранява в хладилник до отнасянето й в лабораторията през деня.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter