ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Опасности през зимата: хипотермия и измръзване (ІІ-ва част)

Puls.bg   |   27 януари 2010   |   Коментари 0
   
   
Опасности през зимата: хипотермия и измръзване (ІІ-ва част)

І-ва част можете да видите  тук.

 


Локално измръзване


Местното измръзване се получава при продължително въздействие на ниска температура или студен вятър  върху откритите части на тялото, при които се появяват малки, сърбящи сини или червени подутини. Най-често са засегнати пръстите на краката, но могат да се срещнат и върху ръцете, лицето и носа.

 


За поява на измръзването, освен ниските температури значение оказват движението, вятъра, влажността на въздуха, не достатъчно изолиращите или стегнатите дрехи и обувки.
 

Въпреки, че измръзването се наблюдава и при двата пола, жените са по-застрашени и пораженията върху кожата са по-големи.


Симптоми


Местното измръзване започва със спазъм на кръвоносните съдове, последван от тяхното разширение, съчетано с пропускливост на серум и възникване на оток в тъканите.
 

 

Ако действието на студа продължава, кръвоносните съдове се увреждат трайно и се получава запушване на просвета им с последваща некроза на тъканите. Проявите на местното измръзване възникват от няколко часа до една седмица след действието на ниската температура.
 


Проявява се с малки сърбящи зачервени области по кожата. Обикновено възниква след няколко часово излагане на студ. Измръзването става все по-болезнено, ако възпаленията по кожата станат тъмно-сини на цвят. То може да възникне и поради натоварване на краката или притискане на пръстите.
 


Причини за измръзването:

 • наследствена обусловеност
 • тесни обувки
 • лошо кръвообращение, анемия
 • резки температурни промени
 • хормонални изменения
 • разстройства на съединителните тъкани и тъканите на костния мозък.Местното измръзване преминава през четири степени на развитие:


 • Първа степен: внезапно, силно побледняване, първоначална болка с последваща загуба на чувствителност. При прекратяване въздействието на студа и енергично затопляне - последваща болкова реакция, сърбеж, зачервяване и оток, продължаващ средно около 72 часа
 • Втора степен: настъпва няколко часа след студовото въздействие като включва горепосочените симптоми плюс поява на мехури, пълни с прозрачна или бледожълтеникава течност
 • Трета степен: налице са проявите от I и II степен, плюс втвърдяване на повредените участъци и продължителна бледност, заедно със загуба на чувствителност. Няколко часа след това следва рязка промяна на цвета на засегнатия участък - синкав, сивосинкав до тъмно син. От време на време - засилване и рязко намаляване на болката
 • Четвърта степен: описаните симптоми от III степен, придружени с по-дълбоки тъканни поражения и обикновено - тъмно червен цвят на засегнатите участъци. Отпадане функциите на крайниците, ако са засегнати

 


Спешна помощ


Спешната помощ е от изключително  значени е за намаляване на последиците. Както и при хипотермията, най-важно е пострадалия да се постави на топло и сухо, Тя се състои в отстраняване въздействието на студа, заменяне на влажното облекло със сухо, поставяне около врата, ушите и бузите вълнени шалове, а на ръцете топли ръкавици.


Повърхностните измръзвания се третират в затоплено помещение по два начина:

 • посредством затопляне на измръзналия крайник в съд с вода до 38°С за 20-30 минути. След това се подсушава, намазва се с тънък слой Дефламол и се прави нестегната, суха превръзка (най-добре с марля, памук и бинтове)
 • посредством превръзка, без масажиране и затопляне в съд с вода, а направо превръзка - нестегната, с голямо количество марля, памук и бинтове

При измръзване II степен, с мехури, те не се пукат и не се масажира поразения крайник. Прави се нестегната превръзка със стерилна марля, предварително намазана с Дефламол или Йодасепт и върху нея повече стерилен памук и бинт. Същото се отнася и за по-дълбоките местни измръзвания, при които се налага допълнително имобилизация на крайника. Целта е при дълбоките измръзвания да се предпази от развитието на влажна гангрена. Допълнително се дават обилно количество течности,обезболяващи медикаменти, може да се дадат превантивно (ако няма противопоказания) и антитромбозни медикаменти.

 


Пострадалият задължително трябва да бъде пригладен от специалист и възможно най-бързо да се започни лечение в болнично заведение и при необходимост приложение на противотетанична профилактика - антибиотици
 


Какво не трябва да се прави


Поради реалната опасност от некротизиране на тъканите, измръзналите участъци не  трябва да се затоплят рязко, не трябва да се поставят в гореща вода или да се разтриват.

 


Разтриване със сняг също е абсолютно противопоказано, тъй като съществува реален риск от допълнително увреждане и нараняване на кожата. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter