ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полипи - изискват лечение (І част)

Puls.bg   |   25 януари 2010   |   Коментари 1
   
   
Полипи - изискват лечение (І част)

Терминът полип е използван за първи път от Хипократ. Под полип се разбира израстък, който се е образувал и виси от вътрешната стена на орган - стомах, черва, матка... Формата на израстъка наподобява тънко краче, от което и произтича името му - "полип" на гръцки означава краче. Под полип не се разбира полепнала към съответния орган тъкан.

Полипите могат да бъдат и с микроскопични размери.

Полипите най-често се развиват в органите на храносмилателната система – най-вече стомах, право, дебело черво. Локализират се в един орган, но има случаи, когато се намират в два или повече органи.


Полипи в стомаха
Често се намират случайно при рентгеново изследване или гастроскопия. При полипи няма особености в клиничната картина. Често се описва умерена болка и чувство на тежест под лъжичката след хранене, както и оригване и гадене. Прокървяване на полип може да е причина за кървене от стомаха. Обикновено такова кръвотечение е слабо, но изисква медицинска помощ. Понякога изпадането на полип от антралния отдел на стомаха в дванадесетопръстника води до непроходимост. В този случай се изпитва силна рязка и спазмообразна болка в горната част на стомаха, стига се до повръщане. При 1/3 от болните има безсимптомно протичане.
 

 

Полипи в матката
Това е доброкачествено разрастване на ендометриума. Предизвикано е най-често от хормонални нарушения, протичащи на фона на различни възпалителни, най-вече хронични, процеси на половите органи.
Основните симптоми са: маточно кръвотечение след менструалното, което се наблюдава дори при запазен цикъл; болка по време на полов акт.
Диагнозата се поставя след ултразвуково изследване, но за по-информативен метод се смята хистероскопията.
При изследването в матката се въвежда хистероскоп (вид микроскоп), с помощта на който лекарят може да разгледа и направи преценка за състоянието на вътрешната стена на матката. Посредством метода установява наличието и мястото на полипите. Хистероскопията позволява и оперативно отделяне на полип.
 

 

Полипи в носа
Във вътрешността на носа също могат да се образуват полипи, които да затруднят дишането. Въпреки че полипите са доброкачествени, при продължителен процес на развитие без лечение е възможно да образуват злокачествена формация.
Причини за развитието на полипозата е алергия – повишена чувствителност към алергени, вдишани с въздуха (домашна прах, полени, спори, алергия към животни и др. ) Заболяването може да се разглежда като следствие или усложнение на алергичния ринит. Полипите в носната кухина и синусите могат да доведат до развитие на бронхиална астма  в повечето случаи.

 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

dikigoros     2012-12-05 19:11:24
na grucki podaraki e kra4e ne polipi.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising