ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полипи - изискват лечение (І част)

Puls.bg   |   25 януари 2010   |   Коментари 1
   
   
Полипи - изискват лечение (І част)

Терминът полип е използван за първи път от Хипократ. Под полип се разбира израстък, който се е образувал и виси от вътрешната стена на орган - стомах, черва, матка... Формата на израстъка наподобява тънко краче, от което и произтича името му - "полип" на гръцки означава краче. Под полип не се разбира полепнала към съответния орган тъкан.

Полипите могат да бъдат и с микроскопични размери.

Полипите най-често се развиват в органите на храносмилателната система – най-вече стомах, право, дебело черво. Локализират се в един орган, но има случаи, когато се намират в два или повече органи.


Полипи в стомаха
Често се намират случайно при рентгеново изследване или гастроскопия. При полипи няма особености в клиничната картина. Често се описва умерена болка и чувство на тежест под лъжичката след хранене, както и оригване и гадене. Прокървяване на полип може да е причина за кървене от стомаха. Обикновено такова кръвотечение е слабо, но изисква медицинска помощ. Понякога изпадането на полип от антралния отдел на стомаха в дванадесетопръстника води до непроходимост. В този случай се изпитва силна рязка и спазмообразна болка в горната част на стомаха, стига се до повръщане. При 1/3 от болните има безсимптомно протичане.
 

 

Полипи в матката
Това е доброкачествено разрастване на ендометриума. Предизвикано е най-често от хормонални нарушения, протичащи на фона на различни възпалителни, най-вече хронични, процеси на половите органи.
Основните симптоми са: маточно кръвотечение след менструалното, което се наблюдава дори при запазен цикъл; болка по време на полов акт.
Диагнозата се поставя след ултразвуково изследване, но за по-информативен метод се смята хистероскопията.
При изследването в матката се въвежда хистероскоп (вид микроскоп), с помощта на който лекарят може да разгледа и направи преценка за състоянието на вътрешната стена на матката. Посредством метода установява наличието и мястото на полипите. Хистероскопията позволява и оперативно отделяне на полип.
 

 

Полипи в носа
Във вътрешността на носа също могат да се образуват полипи, които да затруднят дишането. Въпреки че полипите са доброкачествени, при продължителен процес на развитие без лечение е възможно да образуват злокачествена формация.
Причини за развитието на полипозата е алергия – повишена чувствителност към алергени, вдишани с въздуха (домашна прах, полени, спори, алергия към животни и др. ) Заболяването може да се разглежда като следствие или усложнение на алергичния ринит. Полипите в носната кухина и синусите могат да доведат до развитие на бронхиална астма  в повечето случаи.

 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

dikigoros     2012-12-05 19:11:24
na grucki podaraki e kra4e ne polipi.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Метаболитен синдром - с какво ни заплашва?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising