ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вещества в хмела пазят от рак и остеопороза

Puls.bg   |   18 януари 2010   |   Коментари 0
   
   
Вещества в хмела пазят от рак и остеопороза

Според изследване, проведено от германски учени, пиенето на бира освен приятно може да се окаже и полезно.


Авторите на проучването са категорични, че веществото ксантохумол, съдържащо се в хмела, блокира прекомерната активност на хормоните тестостерон и естроген, като по този начин предпазва от развитие на рак на гърдата и на простатата.


Изследователите от  Германския център на изследване на рака в Хайделберг открили, че  ксантохумол помага за предотвратяването на освобождаването на протеин, наречен PSA, който стимулира развитието на рак на простатата.

 

За да се потвърди теорията, трябва да се проведат още проучвания.
Според авторите на изследването, ксантохумолът може един ден да се превърне в лекарство за борба със злокачествените заболявания.


Друго изследван, направено от испански учени показва, че пиенето на бира, може да бъде  полезно и за укрепването на костите, и да предпазва от развитие на остеопороза.
 

Проучването показало, че скелета на жените, които редовно консумират бира е значително по-силен и костите им са с по висока плътност. Лекарите считат, че тези жени са с по-малък риск от развитие на остеопороза.
 

Резултатите от изследването, публикувано във в "Nutrition" сочат, че високото ниво на силиций в бирата забавя изтъняването, водещо до фрактури. Освен това бирата е богата на фитоестрогени, които запазват костите здрави и плътни.
 

Учените провели изследването сред 1700 жени на средна възраст 48 г.. Доброволките попълнили въпросник, свързан с навиците им по отношение на консумацията на алкохол.
 

На същите жени боло направено ултразвуково изследване на ръцете, което да определи плътността на костите. Учените избрали да изследват ръцете, тъй като пръстите на ръката първи проявяват признаци на остеопороза, повишаваща опасността от счупвания.
 

Било установено, че скелета на жените, които пият бира е значително по-здрав и костите им са по-малко податливи на изтъняване и фрактури. При дамите, консумиращи количество, по-малко от една чаша, също била установена висока костна плътност. Учените са категорични, че дори малки количества бира могат да подобрят здравината на костите.

 


Въпреки многобройните теории за полезното действие на бирата, лекарите предупреждават, че не трябва да се злоупотребява с количеството консумиран алкохол.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising