ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лечението на ангината - според причинителя

Puls.bg   |   22 декември 2009   |   Коментари 0
   
   
Лечението на ангината - според причинителя

Предлоходна тема - банални ангини

 

Флегмозна ангина
Флегмозна ангина (интратонзиларен абсцес) се среща относително рядко, обикновено в резултат на гнойно разрастване на сливиците. Обикновено процесът е едностранен. Сливицата е увеличена, повърхността й е напрегната, при палпация е болезнена. Неголемите интратонзиларни абсцеси преминават спонтанно и могат да протекат безсимптомно. 
При чести рецидиви сливиците се отделят.


Херпесната ангина се развива предимно в детска възраст. Разпространява се по въздушно-капков път, по-рядко чрез общи предмети. Високо контактна е. Предизвиква се от аденовируси, вируси на грипа, вируса Коксак. Заболяването започва остро, с температура до 38-40 градуса, с болки в гърлото при преглъщане, изпитва се главоболие и мускулни болки, среща се и повръщане и диария вследствие на обща интоксикация на организма.
При преглед се виждат неголеми червени мехури, които преминават за 3-4 дни.

Към атипичните ангини се отнасят преди всичко ангината на Венсан, причинена от особен микроорганизъм. За поставяне на правилната диагноза е необходимо да се направи лабораторно изследване.

Ангина на третата сливица (назофарингеална сливица) най-често се среща при децата и обикновено води до разрастването й в тази възраст. Причинителят затова може да бъде както вирус, така и друг микроорганизъм.

Наблюдава се влошаване на общото състояние на организма, субфебрилна температура. Първите симптоми са парене в носоглътката, остър ринит, затруднено носово дишане, болки в ушите, възможно е да се развие остър среден отит.
При преглед се установява нарастване на лигавицата на задната стена на глътката, по която се стичат секретите. Третата сливица е увеличена, отриват се налепи по нея.

При децата в ранна възраст острият аденоидит започва внезапно с повишаване на температурата до 40 градуса. Често състоянието е съпроводено с повръщане и разстройство.  


След 1-2 дни се появява затруднено носово дишане, секрети от носа, увеличават се локалните лимфни възли.
Усложненията на аденоидита – катарален и гноен среден отит, ретрофарингиален абсцес, възпаление на локалните лимфни възли.
Лечението е подобно на ангината и острия ринит. В кърмаческа възраст се назначават съдосвиващи капки преди всяко хранене.

Заболяване на страничните тъкани при сливиците обикновено се съчетава с остър аденоидит или след отстраняване на сливиците. При този вид ангина е характерна ирадиация на болката към ушите. При ангината на тубарните сливици типичните признаци са болки в гърлото, ирадиация към ушите, заглъхнали уши, както и секреция от тях.

Ангината на небното езиче се среща при възрастните. Усеща се болезненост при движение на езика и палпация.

При усложнения на ангината общопрактикуващият лекар насочва към оториналаринголог.

Типичен симптом е поява на болка при преглъщане от едната страна. Появява се спазъм на дъвкателната мускулатура, затруднено е говоренето. Има наличие на болка при движение на главата.
След 3-4 дни състоянието се усложнява. Възможно е да се наложи диагностична пункция.
Изписва се медикаментозно лечение, периодично се отделят гнойните секрети и отстраняване на сливиците, когато се налага.


Ангина на ларинкса

е остро възпаление на лимфната тъкан на ларинкса.

Заболяването може да се развие в резултат на травма и като усложнение на остро респиранторно възпалително заболяване.
Изпитва се болка при преглъщане, болезненост при промяна положението на главата, сухо гърло. Общата интоксикация на организма е изразена умерено.

Установява се локален лимфаденит, по-често едностранен. При ларингоскопия се появява хиперемия и инфилтрация на лигавицата на ларинкса на едната му страна или ограничен участък.
При тежко протичане е възможно да се образуват абсцеси на лимфоидната тъкан.
Лечението е както при остър катарален ларингит, при по-тежките случаи е необходима масивна терапия с антибиотици.
На болния се назначава специален режим, диета, инхалации.
Противовъзпалителната терапия включва сулфаниламиди, антибиотици, антихистамини.

 

Продължение на серията материали - остър катарален ларингит.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter