ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Остро възпаление на глътката и носоглътката

Puls.bg   |   03 декември 2009   |   Коментари 0
   
   
Остро възпаление на глътката и носоглътката

1. Остро възпаление на глътката и носоглътката
Ринофарингитът или острият възпалителен процес в носоглътката се развива вследствие на разпространяващо се възпаление от долните отдели на глътката или от носната кухина при остри и хронични възпаления на глътката, носната кухина и околоносните синузи. При децата остър ринофарингит се получава при разрастване на третата сливица.


Фактори за заболяването са простуда, вирусна инфекция (адено-, риновируси и др.), бактериални инфекции (стрептококи, стафилококи, променена флора в носоглътката и др.)


Адеоидите (трета сливица) се срещат най-често при деца в ранна и предучилищна възраст. Третата сливица често създава благоприятни условия за развитие на остър възпалителен процес в носоглътката, особено когато се отнася до деца с отслабнал имунитет. Възпалителната реакция най-често е изразена в наслояванията на лимфоидната тъкан, в свода на носоглътката и устията на слуховите тръби.
Болните се оплакват основно от неприятни усещания в носоглътката – дразнете, изсъхнало гърло, има чувство за горене, както и натрупване на секрет, главоболие, съсредоточено в тилната област. При децата често се срещат нарушения в дишането и гъгнене.
Когато възпалитеният процес е локализиран предимно в устие на слухова тръба се появява болка в ушите, намаляване на слуха.

При възрастните заболяването протича без рязко влошаване на общото състояние, но при децата се наблюдава значително повишаване на температурата, особено в тези случаи, когато възпалението обхваща ларинкса и трахеята.

Увеличени и болезнени са лимфните възли на шията и тила.


Лечение
Назначават се капки 2 % за децата и 5 % за възрастните на разтвор на протаргол или коларгол три пъти дневно. При изразено възпаление се прилага 0,25 % разтвор на сребърен нитрат и съдосвиващи капки.


Противовъзпалителното и антибактериално лечение е оправдано поддържане на висока температура и развитие на  усложнения.

Назначават се и поливитаминни препарати.

 

Следваща тема - фарингитът не е изолирано заболяване


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising