ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Остро възпаление на глътката и носоглътката

Puls.bg   |   03 декември 2009   |   Коментари 0
   
   
Остро възпаление на глътката и носоглътката

1. Остро възпаление на глътката и носоглътката
Ринофарингитът или острият възпалителен процес в носоглътката се развива вследствие на разпространяващо се възпаление от долните отдели на глътката или от носната кухина при остри и хронични възпаления на глътката, носната кухина и околоносните синузи. При децата остър ринофарингит се получава при разрастване на третата сливица.


Фактори за заболяването са простуда, вирусна инфекция (адено-, риновируси и др.), бактериални инфекции (стрептококи, стафилококи, променена флора в носоглътката и др.)


Адеоидите (трета сливица) се срещат най-често при деца в ранна и предучилищна възраст. Третата сливица често създава благоприятни условия за развитие на остър възпалителен процес в носоглътката, особено когато се отнася до деца с отслабнал имунитет. Възпалителната реакция най-често е изразена в наслояванията на лимфоидната тъкан, в свода на носоглътката и устията на слуховите тръби.
Болните се оплакват основно от неприятни усещания в носоглътката – дразнете, изсъхнало гърло, има чувство за горене, както и натрупване на секрет, главоболие, съсредоточено в тилната област. При децата често се срещат нарушения в дишането и гъгнене.
Когато възпалитеният процес е локализиран предимно в устие на слухова тръба се появява болка в ушите, намаляване на слуха.

При възрастните заболяването протича без рязко влошаване на общото състояние, но при децата се наблюдава значително повишаване на температурата, особено в тези случаи, когато възпалението обхваща ларинкса и трахеята.

Увеличени и болезнени са лимфните възли на шията и тила.


Лечение
Назначават се капки 2 % за децата и 5 % за възрастните на разтвор на протаргол или коларгол три пъти дневно. При изразено възпаление се прилага 0,25 % разтвор на сребърен нитрат и съдосвиващи капки.


Противовъзпалителното и антибактериално лечение е оправдано поддържане на висока температура и развитие на  усложнения.

Назначават се и поливитаминни препарати.

 

Следваща тема - фарингитът не е изолирано заболяване


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter