ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Седем причини за висок пролактин

Puls.bg   |   01 декември 2009   |   Коментари 0
   
   
Седем причини за висок пролактин

Все по-често се среща заболяването хиперпролактинемия при жени на възраст между 25-40 години.
Признак на състоянието е наличие на високи нива пролактин – хормон на хипофизата, жлеза, която се намира в мозъка.Седем са причините за поява на хиперпролактинемия:

  1. Аденом на хипофизата – именно това е най-често срещаната причина за  за хиперпролактинемия и синтезиране на повече от нормалното на пролактин. Тогава аденомът не е голям по размер, около 2-3 см. Той  представлява увеличаване на хипофизата над естествените за нея размери. Определя се като доброкачествено образувание, а не като рак.
  2. Хипотиреоза или проблем във функционирането на щитовидната жлеза.
  3. Причина за повишеното съдържание на пролактин в кръвта може да бъде и заболяване на яйчниците, като синдром на поликистозните яйчници.
  4. Може да се дължи на приема на някои лекарства. В това число противозачатъчни средства, за които е характерно високо съдържание на естрогени, антиеметици, антидепресанти.
  5. Цироза на черния дроб
  6. Заболявания на мозъка (енцефалит, менингит, ракови),  
  7. Хиперпролактинемия се наблюдава при 65 % от пациентите на хемодиализа. Затова се смята, че бъбречни заболявания също имат връзка с аденома на хипофизата.Признаци
При жените с хиперпролактинемия се наблюдава секреция от млечните жлези – галакторея. Възможно е менструалният цикъл да е нарушен и дори да липсва. Има наличие на инфертилитет.
При мъжете с хиперпролактинемия се наблюдава ниско полово влечение и потенция. При тях също е възможно да има наличие на секреция от гръдните зърна.  Понякога при тях се появява обрив на тила и силно окосмяване. Ако  причината е аденом на хипофизата, се среща спад на остротата на зрението и главоболие.Лечение
При подобни оплаквания е необходимо да се потърси ендокринолог или гинеколог-ендокринолог. Провеждат се кръвни изследвания, за установяване на нивата пролактин и според преценката на лекаря на други хормони. Прави се рентгенова снимка на главата, установява се размера на хипофизата. За оценка на размера и състоянието на части от мозъка, е възможно да се наложи томография. Има два вида компютърна томография: компютърна, която показва определени зони с помощта на рентгенови лъчи и магнитно-резонансна, която се изгражда посредством магнитно поле.
Необходимо е жените да потърсят и гинеколог.


За да се излекува хиперпролактинемията, причинена от хипотиреоза, бъбречна недостатъчност, се назначава хормонална терапия. Която има за цел да отстрани галактореята и да нормализира количеството на пролактин в кръвта.
Когато причина за развитието на хиперпролактинемията е вследствие на прием на медикамент, той се проустановява. След четири-пет седмици при жените се възстановява менструалният цикъл и пролактинът влиза в норма.
Най-разпространеният метод на лечение е чрез прием на медикаменти като Парлодел, Лизурид и др. Тази терапия нормализира нивата на пролактина, възстановява менструалния цикъл и прави зачеването възможно.
Когато това лечение не дава резултат, и когато има нарушение на зрението, се преминава към оперативно лечение – отстраняване на тумора.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter