ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои учени взеха тазгодишните награди Ласкер

Puls.bg   |   12 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Кои учени взеха тазгодишните награди Ласкер

Източник: iStockphoto

Наградите „Ласкер“, които се раздават всяка година от 1945 г. насам, са сред най-престижните признания в медицинския свят. Всяка от наградите в четирите главни категории бива предоставена с хонорар от 250 000 долара. Отличията се присъждат от фондацията „Албърт и Мери Ласкер" на изследователи, клинични учени, медици и държавни служители, допринесли за разбирането, лекуването, диагнозата и превенцията на някое заболяване. Понастоящем цели 86 носители на награда „Ласкер“ впоследствие са станали и Нобелови лауреати. 

 

Тазгодишните победители са шотландски ветеринарен лекар, разработил т.нар. „мляко в анестезиологията“, двама учени, допринесли с работата си за разбирането ни на функцията на хистоните, и изследовател, чиято новаторска работа в областта на биологията на РНК, проправи път за ново поколение женски учени. 

 

  • Наградата за клинична медицина

 

бе връчена на Джон Б. Глен за разработването на най-широко използваното в света анестетично лекарство - пропофолът. Често наричан "мляко“ заради белия си, мазен външен вид, пропофолът предизвиква бързо седация и амнезия, когато се инжектира. Освен в операционните зали и отделите за спешна помощ, той се използва в амбулаторните клиники за процедури като колоноскопията. 

 

Пропофолът получава одобрение от страни като САЩ и Великобритания през 80-те години и до 2016 г. той успява да помогне на над 190 милиона души, което става и причината да бъде определен от Световната здравна организация като лекарство от съществена важност.

 

  • Наградата за фундаментални медицински изследвания

 

получиха Чарлз Дейвид Алис от Рокфелерския университет в Ню Йорк и Майкъл Грънстейн от Калифорнийския университет в Лос Анджелис за работата си върху хистоните - алкални протеини, около които е навита ДНК, за да се побере в ядрото на клетките. Резултатите от изследванията на двамата учени показват, че ролята на хистоните далеч не се изчерпва с това, ами е тясно свързана с регулацията на генетичната активност.

 

 

Докато наградата им е за основна наука, практическите следствия за техните открития са дълбоки. Разработчиците на лекарства използват техните открития, за да предложат нови лечения, включително на рак (например, лекарството Zolinza).

 

  • Наградата за специален принос към медицинската наука

 

отиде при Джоан Стейц от Йейлския университет. Д-р Стейц е отличена не само заради работата си върху РНК заедно с пионерите в молекулярната биология Франсис Крик и Джеймс Уотсън. Днес тя има собствена лаборатория в университета в Йейл и е известна с подкрепата си към жените учени в област, която все още е доминирана от мъже.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter