ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Космите – каква е тяхната структура?

д-р Ралица Иванова   |   14 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Космите – каква е тяхната структура?

Източник: iStockphoto

В сравнение с останалите бозайници окосмяването при човека е значително по-слабо изразено. Този факт е и причината космената покривка да няма роля в запазване топлината на тялото.


Космите израстват от космените фоликули, които представляват вдавания в горния слой на кожата (епидермис) и достигащи до дермата. Матрицата, от която израства косъмът е т. нар. космена луковица и представлява най-дълбоката част на фоликула.


Космените фоликули се оформят по време на бременността, но след раждането нови не се появяват. През 5-6 ембрионален месец се появяват първите косми – лануго. Впоследствие се заместват с нови генерации косми – пухови (vellus). По време на пубертета на определени места по тялото израстват груби косми, които се означават като окончателни или терминални.


Структурата на косъма включва корен, разположен в дермата и ствол, който излиза на повърхността на кожата. Космените фоликули, в които се разполага коренът на косъма са обвити от съединителна тъкан. При космите, които се намират във фаза на растеж коренът завършва с космена луковица.


Стволът на косъма от своя страна включва кутикула, корово вещество и медуларно вещество. Кутикулата е представена от тънки пластинки, които се застъпват помежду си. Коровото вещество се състои от няколко реда клетки. Някои от тях съдържат твърд кератин, който е вещество с голяма здравина и не се излющва.


Най-дълбоко разположеното – медуларно вещество, заема осевата част на косъма и във вроговените клетки, които съдържа, се разполага мек кератин. В космите се открива три вида от пигмента меланин – черен, кафяв и жълт.


Косменият фоликул се състои от космена луковица, външно и вътрешно кореново влагалище. В космената луковица се намират делящи се клетки, поради което тя се означава още и като матрица. В нея се вдава хлабава съединителна тъкан, съдържаща капиляри и осигуряваща изхранването на луковицата.


В луковицата се разполагат още и меланиноцити, които синтезират пигмента меланин, като чрез своите израстъци го предават на кератиноцитите, които навлизат в коровото вещество на косъма.


В развитието на косъма настъпват няколко фази на активност (растеж, покой). В активната фаза във влагалището на мястото на атрофиралата луковица се оформя нова, от която израства нов косъм.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter