ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Полови разлики в лекарските заплати

Puls.bg   |   05 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Полови разлики в лекарските заплати

Източник: iStockphoto

Установено е, че през 2016 г. на жените, които работят на пълно работно време в САЩ, им е било заплатено 80% от това, което е било заплатено на мъжете: това прави разлика от 20%. Що се отнася до областта на медицината, статистическите извадки са меко казано ограничени, имайки предвид трудностите при извличането на информация относно заплатите и относно факторите, влияещи върху заплатата.

 

Въпреки пречките няколко изследвания, включително публикуваното през 2016 г. в JAMA Internal Medicine „Полови разлики в лекарските заплати в Американските държавни училища“, показват, че такава тенденция съществува, поне що се отнася до публичните заведения. След съгласуване на анализа с възрастта на лекаря, годишния опит, специалността, ранга във факултета и прочие, изследователите отчитат, че годишната заплата при жените е с 8.0% по-ниска от тези на мъжете лекари.

 

Какво обаче означават посочените данни? В септемврийското си издание, носещо заглавието „Жените в медицината“, Dallas County Medical Society публикува мнението на 7 500 члена във връзка с неравенството в заплащането между половете. Един от отговорите, отпечатан в списанието, е този на д-р Гари Тайгс, специалист по вътрешни болести:

 

„Да, има разлика в заплащането. Жените не работят толкова упорито и не приемат толкова пациенти, колкото мъжете… През повечето време техните приоритети са други - семейни, социални, каквото и да е.

Нищо не трябва да се „направи“ по въпроса, освен ако жените не искат наистина да работят по-усилено и повече часове. Ако не искат, трябва да получават по-малко. Така е справедливо.“

 

 

И докато мнението на д-р Тайгс продължава да получава негативни реакции, авторите на изследването в JAMA Internal Medicine цитират предишни проучвания с подобни обяснения на онези фактори, които биха довели до по-ниска продуктивност и респективно – по-ниски заплати. Жените са далеч по-голямата част от лицата, които се грижат за децата, а тази роля може да включва и голямо разнообразие от дейности, включително домакинска работа. 

 

Като допълнение, Reuters цитират източници, според които сред двойки-лекари, нямащи деца, мъжете работят средно 57 часа на седмица, а жените - около 52 часа. В сравнение с жените без деца, жените с деца на възраст от 1 до 2 години работят около 41,5 часа, над 10 часа по-малко. Що се отнася до мъжете с деца, те работят почти два часа по-малко, отколкото мъжете без деца, но разликата не е достатъчно голяма, за да изключи възможността да се дължи на случайност.

 

Друг набор от обяснения се фокусира върху факторите, които могат да обяснят зейналата пропаст дори между мъже и жени, чиято продуктивност в клиничната работа е сходна. Такива фактори включват някои от изброените по-горе, но като допълнение се посочват и дискриминативни практики, като например систематично непризнание на постиженията,трудности при намирането на ефективни ментори и несправедливо разпределение на финансиране и работни пространства. Не се изключва възможността и за различни предпочитания за работа, както и нежеланието или неспособността на някои жени да преговарят за първоначалното и бъдещото си заплащане в съответната сфера.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter