ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Учени спряха процеса на стареене в човешки клетки

Puls.bg   |   15 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Учени спряха процеса на стареене в човешки клетки

Източник: iStockphoto

Едва пораснали, започва да ни мъчи фактът, че остаряването ни е неизбежно. Какви ли не митове и легенди съществуват за постигане на дълголетие, борба за вечна младост и средства, с които да го постигнем. От такъв характер са ваните с мляко на Клеопатра, вероятно вампирските истории, приказките за жива вода и лековити уникални цветя билки... В митологиите съществуват образи на мъдреци, светли и полубогове, които са живели стотици години...

 

Модерното човечество е спечелило не една битка по пътя си към извоюването на повече младост. Факт обаче е, че остаряването, независимо дали го приемаме или не, остава неизбежно. 

 

Е, учените, сякаш постигната напредък, който би могъл да даде добър резултат за спиране на процеса. 

 

Група изследователи успяха да обърнат процеса на остаряване в стари човешки клетки, чрез въвеждането на специфична молекула до митохондриите им. Митохондрията е специфична структура в клетката, която генерира енергия. Това действие е спряло процеса на загуба на функциите на клетките и възникване на нарушения, касаещи деленето им. Де факто дегенеративните процеси в организма настъпват, когато наличните клетки спрат да се делят и не могат да бъдат заменени от млади здрави клетки. 

 

Според учените това постижение може да даде началото на пътя за постигане на вечна младост. 

 

Научната общност все още не е напълно наясно защо клетките губят способностите си да се възпроизвеждат с остаряването.

 

Уврежданията на ДНК, заради възпалителни процеси, както и увреждането на молекулите, които предпазват теломерите, са част от предположенията. Хипотетичен спусък на остаряването е вероятно загубата на способността определени гени да се включват и изключват в правилния момент на правилното място.

 

 

 

В статия на сп. Aging е описан начинът, по който е въведен водороден сулфид директно в митоходрията. В резултат старите клетки са възвърнали способността си да се делят, характерна за по-младите. Водородният сулфит е съединение, което издава специфична миризма на развалено яйце. Във високи дози е опасен, но е доказано, че може да бъде полезен при ниски дози.

 

Изследователите предполагат, че наличието на тази молекула в митохондриите може да повлияе редица фактори, протеини, които са ключови за активирането или деактивирането на  гените в отговор на промените на околната среда. Известни са около 300 такива протеини, като с остаряването техният брой намалява. Водородният сулфид повишава количеството на два снаждащи фактора, свързани с остаряването, което и ограничава този механизъм.

 

Учените се надяват, че използвайки този или подобен молекулярен инструмент ще помогне за елиминиране на остаряването при хората и съответно постигането на продължителен живот. Това означава и че ще отпаднат свързаните с остаряването заболявания.

 

Все още постигането на вечна младост е зад хоризонта, но изучаването на всички механизми, водещи до остаряването, вероятно ще го направи по-леко, споделят от екипа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter