ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кожни придатъци – потни жлези

д-р Ралица Иванова   |   24 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Кожни придатъци – потни жлези

Източник: iStockphoto

Кожата се състои от три слоя – епидермис (най-повърхностен слой), дерма и хиподерма (слой, който е изграден предимно от мастни клетки и се разполага непосредствено под дермата). По кожната повърхност се разполагат и кожни придатъци, към които принадлежат космите, малките мускулни влакна около тях, потните и мастните жлези, както и ноктите.


Потните жлези – glandulae sudoriferae се разделят на две основно групи – мерокринни и апокринни жлези. Разделянето се определя от начина, по който те отделят своя секрет. Разполагат се по цялата повърхност на кожата, като изключим главата на пениса и устните.


Крайната част на мерокринните жлези е навита на клъбце и се разполага в подкожието – непосредствено под дермалния слой. Апокринните потни жлези се разполагат само в определени участъци на тялото – аналната област, големите срамни устни, лонното възвишение, подмишничните ямки и по гърдите. Тяхното развитие е по време на пубертета, като разликата им с мерокринните жлези е основно в размера – по-големи за от тях.


Апокринните потни жлези произлизат от вдавания на епителните клетки, от които произлизат космените фоликули. Това е причината каналите на тези жлези да се отварят в космените фоликули – непосредствено над мястото, където се отварят мастните жлези.


Секретът на апокринните жлези съдържа вещества, които се разграждат от бактериалната флора по кожата, което води до отделянето на специфична миризма. При животните тези жлези са в по-голямо количества в сравнение от това при човека.


Основната съставка на потта са водните молекули. Но, освен вода, в нея се съдържат още натриеви и хлорни йони, както и крайни продукти (метаболити) на азотния обмен. рН на потта е с кисела реакция – 4,5.


При повишаване на температурата изпотяването започва от лицето, след което продължава по торса и накрая се включват дланите и ходилата. При стресови ситуации този ред е обратен – първо се изпотяват ходилата и дланите.


Дейността на потните жлези се регулира от център, разположен в хипоталамуса.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter