ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Структура на кожата – епидермис

д-р Ралица Иванова   |   10 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Структура на кожата – епидермис

Източник: iStockphoto

Кожата се състои от два основни слоя – епидермис и дерма. Под дермата се разполага прилежащ слой – хиподерма или подкожие.


Епидермисът се състои от пет добре изразени слоя. Най-дълбоко разположен е базалният слой, в който се разполагат базални клетки (кератиноцити). Тези клетки се делят, което увеличава техния брой и води до избутване на по-старите клетки към по-повърхностните слоеве. Отделните клетки се прикрепват помежду си с връзки (дезмозоми). В този слой се намират и пигментните клетки меланиноцити.


В малко количество се откриват клетки на Лангерханс, които имат отношение към имунитета и т. нар. тактилни клетки на Меркел.


Над базалния слой се разполага stratum spinosum, който се състои от 5-10 реда клетки с неправилна форма и притежаващи къси израстъци, с които осъществяват контакт със съседни клетки. По този начин се създават междуклетъчни мостчета.


Stratum granulosum – средният слой на епидермиса се състои от няколко реда приплеснати клетки, които съдържат кератохиалин – протеин богат на хистидин.


Над него се разполага stratum lucidum, който съдържа клетки, губещи ядрата си и изпълнени с белтъчно вещество, което представлява трансформиран кератохиалин от клетките на гранулозния слой. Този слой се среща в кожни участъци с по-голяма дебелина.


Последният слой (най-повърхностният) – stratum corneum или още рогов слой се състои от безядрени клетки, изпълнени с кератин. Функционално кератинът е белтък с голяма устойчивост спрямо химични въздействия и осъществява бариерна функция за подлежащите слоеве.

 


Най-повърхностните кератинови пластинки са подложени на непрекъснато излющване при досег с околната среда.


Кератиноцитите са между 75 и 90% от кожните клетки. Тяхното делене се извършва само в най-дълбоките слоеве на епидермиса. По този начин клетките на епидермиса непрекъснато се обновяват, като пълна смяна с нови клетки се осъществява за 10 до 20 дни ( в зависимост от дебелината на кожния участък).


Меланиноцитите съставляват 10-20% от кожните клетки и имат отношение към синтеза на пигмента меланин. Различният цвят на кожата при отделните раси се определя от различното съдържание на меланин в кожата.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter