ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скарлатина - винаги с едно наум!

Puls.bg   |   13 април 2014   |   Коментари 9
   
   
Скарлатина - винаги с едно наум!

Източник: Dreamstime

Въпреки че вече е известно как възниква и че има средства за лечение, скарлатината се смята за сериозно заболяване заради усложненията, които могат да се появят.
 

1. Скарлатината...

Скарлатината е детско инфекциозно заболяване, предизвикано от хемолитични стрептококи. От скарлатина боледуват предимно деца, но се случва да се разболеят и възрастни без изграден имунитет срещу заболяването. Хемолитичните стрептококи отделят в кръвта токсини. Именно те предизвикват заболяването.
 

2. Как става заразяването?

Заболяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане или при разговор. Причинителят на скарлатината може да попадне в организма посредством различни предмети: играчки, съдове, продукти, неизмити или недобре измити ръце и пр. Заразяването може да се получи и от носител на хемолитичния стрептокок, който не подозира това.
 

3. Инкубационен период

Това е времето от момента на заразяване до проява на първите признаци на заболяването. При скарлатина периодът варира от няколко часа до 12 дни.
 

4. Признаци на скарлатина

Под влиянието на отделяния от хемолитичния стрептокок токсин на кожата на детето се появява много ситен обрив. При натиск върху кожата обривът става блед - това е отличителният белег на обрива при скарлатина.

 

Обривът е по-интензивен от вътрешната страна на ръцете и краката, особено в областта на гънките, по тялото и на лицето. Обрив няма само по носа и около устата.Друга особеност на скарлатината е, че обривът е наличен в устната кухина. Променя се цветът на езика, под влиянието на токсина става наситено червен с видими връхчета („малинов език“).

 

5. Други особености

Развива се гнойна ангина с рязко повишаване на температурата, болки в гърлото и подуване на лимфните възли.

Състоянието на детето може да се подобри дори без лечение след няколко дни. Обривът постепенно изчезва, а кожата започва да се бели. Беленето е особено осезаемо на дланите и ходилата, кожата по тях може да пада на „парцали“. Беленето на кожата продължава около седмица. Независимо от това, че заболяването преминава сравнително бързо, болният е заразен в продължение на три седмици.

След боледуване организмът изгражда имунитет срещу хемолитичния стрептокок.

Скарлатината е опасна с това, че дори при нейното леко протичане са възможни усложнения. Усложненията могат да бъдат ранни и късни.

6. Ранни усложнения

Ранните усложнения включват разпространение на инфекцията на околните тъкани и органи (абсцеси, гнойно възпаление на средното ухо и др.). При тежко боледуване инфекцията може да се разпространи чрез кръвоносната система и в отдалечени органи и тъкани, което предизвиква гнойно възпаление (например възпаление на бъбреците).

Действието на токсина върху вътрешните органи, главно на сърцето и бъбреците, може да предизвика нарушение на функциите им през втората седмица. Детето започва да се оплаква от болки в гърдите, задух. Това е сериозно усложнение, което изисква наблюдение от лекар. Усложнението преминава за кратко време.

При тежка форма на скарлатина могат да се засегнат кръвоносните съдове, което да причини вътрешни кръвоизливи. Особено опасни са мозъчните кръвоизливи.

 

7. Късни усложнения

Появява се алергия. Алергичната реакция след скарлатина често възниква при неправилно лечение и е тежко усложнение, тъй като под влиянието на хемолитичния стрептокок се получава силна сенсибилизация на организма (реакцията на имунната система срещу чуждите тела е толкова силна, че атакува и собствените тъкани).


По-често се срещат следните късни усложнения:

  • Ревматизъм на ставите – заболяването се развива 2 седмици след изкарването на скарлатината. Появяват се болки и отичане на ставите, по-често в големите. В случай, че сърцето остане незасегнато, този ревматизъм преминава без особени последствия.
  • Ревматично увреждане на клапите на сърцето – това поражение е необратимо и се отстранява по оперативен път, тъй като клапите на сърцето се удебеляват и са възможни разкъсвания, нарушава се кръвообращението.
  • Гломерулонефрит – това е поражение на бъбреците, също тежко усложнение. След оздравяването от скарлатина детето внезапно вдига температура, появява се болка в кръста и отоци.
  • Хорея на Сиденхам - поражение на мозъка, което се развива 2-3 седмици след оздравяването от скарлатина. Появяват се наконтролируеми движения на крайниците, нарушава се походката и речта. Тези последствия могат да останат за цял живот.

8. Лечение

За лечението на скарлатина се изписват антибиотици като пеницилин и пеницилинови производни (амоксициклин, амоксиклав) за 5-7 дни.

Налага се постелен режим до нормализиране на температурата. Препоръчва се прием на много течности, за да се намали действието на токсините върху организма.

Храната трябва да бъде течна или кашеста. Необходимо е да се ограничи белтъчната храна, което намалява алергизацията на организма.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2017-12-05 13:01:31
Хомеопатията е ПСЕВДО НАУКА!!! Не се занимавайте с глупости! Ще си осакатите децата. НАЛАГА се проем на АНТИБИОТИК при диагностициране на скарлатина.
Анонимен     2014-04-15 16:04:34
Скарлатината се повлиява чудесно от хомеопатично лечение, но в негативна посока !
Анонимен     2014-04-14 14:04:31
Може ли скарлатината да се повлияе от хомеопатично лечение?
Palma     2009-12-02 14:22:03
Благодаря за хубавата и навременна статия. Бях 6-7-годишна, когато се разболях от скалатина и получих едно от късните й тежки усложнения - ревматизъм на ставите (сега съм на 56). Самото заболявание не си спомням как протече, но усложнението няма да го забравя, защото няколко седмици изобщо не можех да се движа и мама, лека й пръст, ме носеше на ръце. Благодаря на лекарите и всичките, които се грижеха за мен за адекватното лечение и навременните мерки. Освен медикаментозното лечение се прилагаше и народна медицина - спомням си, че мама правеше спиртова настойка от някакви корени и ми я втриваше в ставите. Знам, че много грижи създадох тогава на много хора и до 8-ми клас бях на специален отчет при ревматолога. През пролетта и есента задължително се провеждаше профилактично лечение, от което си спомням за аспирин и витамин В12. В края на периода (след 8-ми клас) ме преглеждаха много специалисти и тогава се констатира,че всичко протече без последствия - слава на Бога, добрите специалисти и хората около мен. Спомням си, че на ревматолога най-вече му направи впечатление не онова, че сърцето ми, славя Всевишния, остана не засегнато, а че зъбите се отдаде да съхраним без нито един кариес. Още веднъж благодаря на всички.
NIKO_LETA     2009-11-23 22:21:01
Скарлатината може да повтори, когато пр4инитилите са стрептококи от друго поколение или разряд ( не мога да намеря то4ната дума). Изгражда се имунитет само срещу стрептокока, от който е боледувано.
Лечението е поне 10 пълни дни антибиоти4но ле4ение предимно пеницилин. Симтомати4но ле4ение с парацетемол за сваляне на температурята.
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter