ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Матка – какво е нейното устройство, 1 част

д-р Ралица Иванова   |   08 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Матка – какво е нейното устройство, 1 част

Източник: iStockphoto

Матката е важен орган от женската полова система, свързан с износването на плода и не само. В превод от български на гръцки матката се означава като metra или hystera, а на латински – uterus. Тя представлява нечифтен орган, който се разполага в малкия таз, непосредствено между правото черво и пикочния мехур.


Формата на матката се сравнява с тази на круша, която е леко приплесната в предно-задна проекция. Анатомично се разделя на две части – тяло, което представлява 2/3 от дължината на матката и шийка – останалата 1/3. Общата дължина на матката е 7-8 см, а ширината и – приблизително 5 см.


Тялото на матката се разполага между пикочния мехур и правото черво. Предната и повърхност е обърната към задната стена на пикочния мехур, а задната и повърхност – към предната стена на ректума. По двата горно-странични ръба на матката се залавят двете маточни тръби, по които оплодената яйцеклетка преминава и достига кухината на матката, където се осигуряват необходимите условия за развитието на плода и последващото му изгонване при раждане.


Маточната шийка е с цилиндрична форма и се състои от две части – горна (portio supravaginalis cervicis), разполагаща се над влагалището и долна (portio vaginalis cervicis), която се вдава над него.


Матката е кухинен орган, в горната част на която се отварят двете маточни тръби, а в долната част се разполага каналът на маточната шийка. При нераждали жени краят на този канал е с кръгла форма, а след раждане придобива форма на напречна цепка.


Тялото на матката сключва тъп ъгъл с маточната шийка. Когато този ъгъл се отваря напред позицията се нарича anteflexio uteri – тази позиция се приема за нормална. Оста на матката не се разполага точно в срединната ос на тялото, а най-често е изместена леко вляво. Наклонът на тялото на матката назад се означава като retroflexio uteri и се смята за патологично явление.


Поддържащият апарат на матката е много добре развит и позволява поддържането и в определено положение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter