ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всичко, което трябва да знаем за контактните лещи (І част)

Puls.bg   |   16 ноември 2009   |   Коментари 2
   
   
Всичко, което трябва да знаем за контактните лещи (І част)

Контактните лещи вече са придобили огромна популярност. Те позволяват на милиони хора да коригират зрението си и същевременно да се освободят от носенето на  досадните очила. В допълнение, с помощта на контактни лещи може драстично да се промени цвета на очите. Полезни или вредни са лещите? Дали е безопасно да се носят непрекъснато? Това са все въпроси, които си задават пациентите изправени пред дилемата, дали да изберат очила или лещи за да облекчат зрението си.  Кое средство е най-подходящо за вас може да определи единствено специалист - офталмолог, след обстоен преглед на очите. Ако след консултацията с лекар още се двоумите дали да се доверите на лещите, трябва да знаете някои подробности за тях.


Лещите са второто по разпространение средство след очилата, с помощта на което се коригират зрителни смущения,  предизвикани от нарушение в очната оптика. Те се използват за корекция на зрението, лечение на редица заболявания на окото. Такива заболявания са далекогледство, късогледство, астигматизъм, в т.ч. кератоконус.
 

Цветните контактни лещи имат изцяло естетически цели. Те се използват предимно за подчертаване или промяна на цвета на очите , а също и за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани и др.
 

Контактните  лещи представляват своеобразен обектив, поставени директно върху роговицата или склерата на окото. Те са с кръгла форма, много фини и приличащи на люспи.
 

Лещите се изработват спрямо изследвания, направени от очен лекар , като се определя  диаметърът и пречупващата им сила. В зависимост от това дали са предназначени за корекция на далекогледство или късогледство, лещите могат да са с положителен или с отрицателен диоптър.
 

Контактните  лещи се поставят директно върху роговицата или склерата на окото, под клепачите. Чрез слъзният филм върху роговицата лещите правят имерсионен контакт с окото.
 

Според материала от който са изработени лещите се различават два вида контакни лещи - меки и твърди.
 
 
Меки контактни лещи

Меките контактни лещи имат някои предимства пред твърдите. Основното им преимущество е лесната им поносимост от окото и лесната им поддръжка. Пациентите свикват бързо с тях и и не изпитват дискомфорт. Въпреки преимуществата си, меките лещи имат и някои недостатъци и не могат да се използват от всички пациенти и при всички зрителни нарушения.  При хора, предпочитащи този тип лещи се наблюдава повишен риск от гъбични инфекции а също и замъгляване на зрението. Поради особености в материала от който са изработени, меките лещи трябва да се подменят по-често.
 

Лекарите опровергават битуващата заблуда, че меките лещи могат да се носят продължително време (до един месец) без да се свалят. Специалистите предупреждават че това е абсолютно погрешно. Препоръчително е всички контактни лещи, независимо от материала на изработване, да се поставят в очите сутрин и се свалят вечер. В противен случай се увеличава риска от надраскване и увреждане на роговицата, сълзене и парене на очите.
 

Според водното си съдържание и материала от който са изработени меките контактни лещи могат да бъдат три вида:
Ежедневни - Носят се в продължение на 14 - 16 часа, след което се изхвърлят. При тях водно съдържание е около 38%.
Тридневни - с водно съдържание около 58%. Могат да се носят  без да се махат от окото в период от 3 до 7 дни.
Седмични и месечни - с водно съдържание над 72%.
 

При пациенти страдащи от астигматизъм, не се препорачва използването на класическите меки лещи. За да се коригира състоянието по-подходящи са, станалите популярни е през последните години, торични меки лещи.
 

Меки лещи са широко използвани и с отлични показания при лечението на различни заболявания на окото, каквито са язви, сухота на роговицата, изгаряния и т.н. Тези лещи  често се използват и за разширено (продължително) въвеждане на някои лекарства, както и след оперативни интервенции на ретината.

 

 

Повече за видовете контектини лещи, и как да изберем най-подходящите за нас, можете да видите тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Иван Петров     2017-04-01 10:46:00
Здравей те аз съм с кератоконус и от един месец съм с меки лещи и нямам проблеми за сега
аноним     2009-11-16 20:11:33
Кератоконусът се коригира само с твърди контактни лещи, не може въпреки желанието ни да използваме очила.
Бих помолила и други с това коварно заболявание, да споделят, как се справят. Аз се мъча така вече над 30 години, дори роговиците ми са се износили от тия твърди контактни лещи, предлагат трансплантация на роговици.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter