ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Можело да растем на височина и след 18 – ето как

Puls.bg   |   28 март 2018   |   Коментари 3
   
   
Можело да растем на височина и след 18 – ето как

Източник: iStockphoto

В предходни материали сме посочвали научните данни за това кога спират да растат на височина момичетата и момчетата. Има ясно проучени данни, че след 16-18-годишна възраст растежът на костите бързо се преустановява, а с всяка изминала година след това добавянето на някой и друг милиметър става практически невъзможно. Основна причина за това е резкият спад в секрецията на хормона на растежа в хипофизата.

 

Все повече проучвания обаче показват, че отслабването на неговата секреция не е перманентно, а надеждата за леко издължаване на ръста не е напълно загубена и след пубертета. Така, дори младежите, попрехвърлили крехката възраст от 18 години, си струва да положат допълнителни усилия за достигане по-високи показания на стенния метър.

 

Повече тренировки на висилка
Известно е, че докато спим гръбначният ни стълб се издължава максимално и може да установим, че ръстът ни сутрин е с поне 1-2 см по-голям, отколкото вечер. Тази вродена способност на опорно-двигателния ни апарат може да се ползва за поддържане растежа още малко след естественото му забавяне по хормонални причини. Редовното трениране на висилки и други уреди, изискващи максимално разтягане на тялото, може да помогне за поддържане секрецията на хормона на растежа за малко по-продължителен период от време и да ни подсигури някой и друг сантиметър – опция, каквато заседналият начин на живот не позволява.

 

Редовен стречинг (разтягане)
Висилката поддържа растежа на скелетния парат, а редовното разтягане на крайниците улеснява удължаването на ръста чрез благоприятно повлияване на мускулатурата. Изчислено е, че поне 15-минутен стречинг дневно може да осигури лек стимул за секрецията на растежния хормон. Такива занимания са полезни и по отношение на това, че заздравяват позицията на тялото и улесняват поддържането на максимално изправена стойка. Това позволява да покажем колко високи сме всъщност, компенсирайки леката прегърбеност, характерна за много хора.

 

 

Оптимален хранителен режим
Балансираната диета също може да допринесе за поддържане секрецията на хормона на растежа за малко по-дълъг период от генетично заложения. От ключово значение е приемът на калций и фосфор за обезпечаване растежа на костите. В допълнение е важно да се подсигури приемът на вещества, поддържащи кръвообращението и метаболизма.

 

Пълноценен сън
Факт е, че децата израстват на ръст най-интензивно по време на сън, когато хипофизата е най-активна в секрецията на растежен хормон. От същото предимство може да се възползват и вече порасналите деца за поне частично удължаване периода на телесен растеж. За предпочитане е да се спи по гръб, за да се даде възможност за укрепване на гръбнака и гръбната мускулатура и да се подсигури поддържането на максимално изправена стойка на тялото.

 

Избягване на алкохола и цигарения дим
И двете субстанции нарушават нормалната функционалност на организма и може да влошат преждевременно секрецията на хормон на растежа. Затова вредните навици са и строго противопоказни за младежи, които искат да запазят темповете си на телесен растеж за по-дълго време.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

сиса     2018-04-03 09:05:46
да, да, може, но друг път. Всичко си е ДНК. Ти имай генетично заболяване, пък чакай да пораснеш.
anton asenov     2018-03-30 14:18:21
Абсолютно адекватна забележка. Приема се без възражения. Допусналият я прибира провисналото си от недоумение чене и мигновено я поправя, разтягайки своето внимание към детайлите.
речников "стречинг"     2018-03-28 16:48:42
Висулките са по улуците а по спортните зали и площадки може да се види висилка. Питайте президента ако не вярвате.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter