ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо красотата е повече от външно качество – говорят гените

Антон Асенов   |   23 март 2018   |   Коментари 2
   
   
Защо красотата е повече от външно качество – говорят гените

Източник: iStockphoto

Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво всъщност го прави красиво в собствените ни очи? Това са въпроси, ангажирали вниманието на велики поети, художници и любовници с векове, без никой от тях да може да даде категоричен отговор. Днес обаче е много вероятно да разполагаме с такъв и то благодарение на един неподозиран помощник – генното инженерство.

 

Екип от Университета в Западна Австралия оповестява, че е разгадал загадката на красотата. Учените считат, че са разкрили механизмите, каращи ни да възприемаме даден човек като красив. И твърдят, че усещането за попадане в плена на нечия красота далеч не се дължи единствено на външните му черти. За добро или лошо, откритието променя и стандартната ни представа за красотата като усещане.

 

Според учените това дали ще възприемаме някого като красавец или красавица, в никакъв случай не е израз на първосигнални и безрезервни естетически усещания. Нещо повече – проучването доказва, че издигането на някого като красив субект в очите ни е в пряка връзка и с неподозирани фактори като положение в обществото, професия, заплата и др. Като връх на новата представа за красота учените представят факта, че хора, които се посочват като красиви, се радват на по-позитивно отношение от страна на обществото и рядко получават сериозни наказания при съдебни процеси.

 

Така красотата се явява не толкова следствие от външни белези и личностни качества, а от много по-материални фактори. А по-интересното е, че склонността ни да съдим за красотата на някого именно по този начин, е  закодирана в гените ни.

 

Широко се твърди, че основен белег за външната красота на някого са симетричните форми на лицето и чисто геометрично издържаните пропорции. Проучването сред вкусовете на 77 мъже и също толкова жени обаче доказва, че водещата причина за счетем някого за красив е друга.

 

 

Оказва се, че първосигналната ни реакция е да предпочитаме хора, чиито лица издават по-голямо генетично разнообразие в тяхното ДНК. Това е избор, еволюционно закодиран в собствените ни гени. Той гарантира, че ще подбираме партньори, които ще помогнат за дообогатяване на собствените ни генетични заложби. А склонността ни да ги считаме за красиви допълнително се засилва в случаите, когато външните им качества са съчетани и със съответните материални заложби. В повечето случаи обаче те имат предимно поддържаща функция.

 

Все още не е ясно защо за някои хора материалният аспект е водещ фактор при окачествяване на даден човек като красив и годен за генетичен обмен. Тепърва ще се дискутира дали това е патологично отклонение или страничен стремеж за подсигуряване на поколението не толкова с приятни външни черти, колкото с благосъстояние – вторият най-важен белег за нечия красота.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Така е     2018-04-01 05:06:29
В нашта служба най- кпасива е касиерката - около 10- то число на месеца
Всички го казват
,,,,     2018-04-01 03:38:57
dosta kombinirana predstava
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter