ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо красотата е повече от външно качество – говорят гените

Антон Асенов   |   23 март 2018   |   Коментари 2
   
   
Защо красотата е повече от външно качество – говорят гените

Източник: iStockphoto

Защо сме толкова запленени, когато съзерцаваме красиво лице? И какво всъщност го прави красиво в собствените ни очи? Това са въпроси, ангажирали вниманието на велики поети, художници и любовници с векове, без никой от тях да може да даде категоричен отговор. Днес обаче е много вероятно да разполагаме с такъв и то благодарение на един неподозиран помощник – генното инженерство.

 

Екип от Университета в Западна Австралия оповестява, че е разгадал загадката на красотата. Учените считат, че са разкрили механизмите, каращи ни да възприемаме даден човек като красив. И твърдят, че усещането за попадане в плена на нечия красота далеч не се дължи единствено на външните му черти. За добро или лошо, откритието променя и стандартната ни представа за красотата като усещане.

 

Според учените това дали ще възприемаме някого като красавец или красавица, в никакъв случай не е израз на първосигнални и безрезервни естетически усещания. Нещо повече – проучването доказва, че издигането на някого като красив субект в очите ни е в пряка връзка и с неподозирани фактори като положение в обществото, професия, заплата и др. Като връх на новата представа за красота учените представят факта, че хора, които се посочват като красиви, се радват на по-позитивно отношение от страна на обществото и рядко получават сериозни наказания при съдебни процеси.

 

Така красотата се явява не толкова следствие от външни белези и личностни качества, а от много по-материални фактори. А по-интересното е, че склонността ни да съдим за красотата на някого именно по този начин, е  закодирана в гените ни.

 

Широко се твърди, че основен белег за външната красота на някого са симетричните форми на лицето и чисто геометрично издържаните пропорции. Проучването сред вкусовете на 77 мъже и също толкова жени обаче доказва, че водещата причина за счетем някого за красив е друга.

 

 

Оказва се, че първосигналната ни реакция е да предпочитаме хора, чиито лица издават по-голямо генетично разнообразие в тяхното ДНК. Това е избор, еволюционно закодиран в собствените ни гени. Той гарантира, че ще подбираме партньори, които ще помогнат за дообогатяване на собствените ни генетични заложби. А склонността ни да ги считаме за красиви допълнително се засилва в случаите, когато външните им качества са съчетани и със съответните материални заложби. В повечето случаи обаче те имат предимно поддържаща функция.

 

Все още не е ясно защо за някои хора материалният аспект е водещ фактор при окачествяване на даден човек като красив и годен за генетичен обмен. Тепърва ще се дискутира дали това е патологично отклонение или страничен стремеж за подсигуряване на поколението не толкова с приятни външни черти, колкото с благосъстояние – вторият най-важен белег за нечия красота.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Така е     2018-04-01 05:06:29
В нашта служба най- кпасива е касиерката - около 10- то число на месеца
Всички го казват
,,,,     2018-04-01 03:38:57
dosta kombinirana predstava
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter