ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога спират да растат момичетата?

Puls.bg   |   12 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Кога спират да растат момичетата?

Източник: iStockphoto

Пубертетът като период на бурен растеж и цялостно развитие на тялото започва в различен момент при всеки младеж. Факторите, които определят началото и края му, са много, но полът е ключов сред тях.

 

Установено е, че момичетата влизат в пубертета с около година по-рано от момчетата, което е причина и да излизат от него на по-млада възраст. Това съответно е причина за по-ранното приключване на растежа при женския пол.

 

В конкретно цифрово изражение пубертетът при момичетата започва средно около 10-11-годишна възраст и трае около 4 години. Това означава, че при повечето момичета максималният ръст е достигнат някъде около 15-ия им рожден ден.

 

Растежът на момичетата в ръстово отношение може да се обобщи с една интересна схема. Изчислено е, че той е най-бурен през първите 2 години след навлизане в пубертета, т.е. средно в периода 11-13-годишна възраст, а след това постепенно се забавя. Ново ускоряване на растежа има в периода около първите менструации на момичето, когато може да се отчете допълнително нарастване на височина с около 4-5 см. След това растежът перманентно спира. Закупуването на дрехи, които се очаква момичетата да носят в дългосрочен план, може спокойно да започне.

 

Така, до навършване на 15-16 години момичетата са достигнали максималния си ръст. И, разбира се, подобно на всяко правило, и това има своите изключения.

 

Растежът и при момичетата, и при момчетата е пряко зависим от хормоналната секреция през пубертета. И ако при момчетата тя е почти постоянна, половото съзряване при момичетата се асоциира с периодични флуктуации в нивата на половите хормони, което обяснява защо някои от тях продължават да растат и до малко по-късно. При по-ранен старт на пубертета може да се очкава и по-силно издължаване на ръст в периода около първите менструации.

 

 

Има и други фактори, които може да доведат до това растежът да се прекрати на по-ранна или по-късна възраст. Тук влизат хранителните навици, приемът на определени лекарства, наличието на хронични здравословни проблеми и най-вече генетичните заложби. Факт е обаче, че конкретните особености в начина на живот може да тушират в известна степен наследствения фактор.

 

Tака дори дъщери на двама ниски по средните разбирания родители може да се издължат при оптимален хранителен режим и нормална физическа активност. Причина за това е стимулиращото влияние на тези два фактора върху хормоналната секреция през пубертета.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter