ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бронхите и техните разклонения. Бронхиално дърво

д-р Ралица Иванова   |   26 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Бронхите и техните разклонения. Бронхиално дърво

Източник: iStockphoto

Най-общо органите, които съставят дихателната система могат да бъдат разделени на две групи – отнасящи се към горни и долни дихателни пътища. Като условна граница между двете може да се приеме ларинксът (гръклянът). Долните дихателни пътища започват от трахеята, която в своя долен край се раздвоява, в резултат на което се образуват двата главни бронха. Разположени под нивото на трахеята те се разполагат в средостението, насочвайки се надолу и странично те навлизат в хилусите на двата бели дроба.


По отношение на размери, дължина и направление се наблюдават разлики между двата бронха. Левият бронх е по-дълъг в сравнение с десния, който от своя страна е по-широк. Различията могат да бъдат обяснени и с разположението на сърцето в по-голямата си част в лявата половина на гръдната кухина.


В областта на раздвояването на трахеята, наричана още бифуркация се разполага малка преграда – която се вдава в просвета на трахеята. Отстрани има формата на полумесец и се нарича трахеален кил.


Двата главни бронха показват някои анатомични различия. Над левия бронх преминава аортната дъга, а зад него се разполагат гръдната аорта и хранопровода. Под десния бронх минава дясната белодробна артерия.


Двата главни бронха се разделят на дялове (лобове), които са общо 5 – три от десния и два от левия бронх. Те от своя страна се разделят на сегменти – 11 в десния бял дроб и 10 в левия бял дроб. Бронхите, заедно с разклоненията им образуват т. нар. бронхиално дърво.


Стената на бронхите се изгражда от лигавица, фиброзно-мускулно-хрущялна обвивка и външна стена, изградена от съединителна тъкан. Освен различните видове клетки, които изграждат ресничестия епител в лигавицата се разполагат и лимфоидни елемнти, които формират бронх-свързана лимфна тъкан.


Инервацията на бронхите се осъществява от парасимпатикови влакна на блуждаещия нерв, симпатикови влакна от симпатиковия ствол и сетивни влакна от гръбначния мозък.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter