ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Трахея – провежда въздуха до белите дробове

д-р Ралица Иванова   |   19 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Трахея – провежда въздуха до белите дробове

Източник: iStockphoto

Трахеята е част от дихателната система. Тя има тръбеста форма и функцията да провежда атмосферния въздух от ларинкса (гръкляна) до двата главни бронха, които се образуват при нейното раздвояване (бифуркация). Началото на трахеята започва от шести (седми) шиен прешлен и завършва на нивото на четвърти (пети) гръден прешлен.


При възрастни и по-високи лица трахеята се разполага малко по-ниско от определените граници, а при новородени и по-ниски лица разположението е малко по-високо.

 

Трахеята се разполага пред хранопровода, с дължина 11-13 см. Движи се заедно с гръкляна във вертикална посока, като долния и край е сравнително фиксиран, за разлика от подвижния горен край.


Трахеята се разделя на две части – шийна и гръдна част. Към шийната част заляга щитовидната жлеза. От двете страни на трахеята се разполага общата каротидна артерия. Гръдната част на трахеята се разполага в средостението и го разделя условно на две части – предна и задна. Тази част на трахеята влиза в съприкосновение с тимуса отпред, а долната и част се кръстосва с аортната дъга. Зад гръдната част на трахеята се разполага хранопровода.


Стената на трахеята се изгражда от лигавица, мускулно-хрущялна обвивка и адвентиция. Лигавицата е снабдена с ресничест епител, а между ресничките се разполагат секреторни клетки. Освен това се съдържат и лимфоидни елементи, които образуват т. нар. бронх-свързана лимфоидна тъкан.


Средната обвивка на стената на трахеята е представена от наредени във вертикална посока подковообразни хрущяли, покрити и свързани помежду си чрез съединително-тъканни влакна. Отвън трахеята е покрита с адвентиция, която представлява съединителна тъкан, свързваща я със съседните органи.


Инервацията на трахеята се осъществява от парасимпатикови влакна на n. vagus и гръбначния мозък.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter