ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синуси – колко на брой и къде се разполагат те?

д-р Ралица Иванова   |   08 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Синуси – колко на брой и къде се разполагат те?

Източник: iStockphoto

Околоносни кухини или пазухи представляват пространства изпълнени с въздух, които се разполагат около носната кухина и комуникират с нея. Различват се четири групи синуси - горночелюстни, два фронтални (челни), етмоидални (решетъчни) и сфеноидален (клиновиден) синус.


Горночелюстният синус – sinus maxillaris е най-големият и както показва и името му се разполага в горночелюстната кост. Той е чифтен – раделя се на ляв и десен. Комуникацията с носната кухина се осъществява през малко отворче. Характерна особеност е, че зъбите на горната челюст се вдават в кухината, като граница между тях и кухината на синуса е една тънка костна пластинка с дебелина 1-2 мм. Има случаи, в които тази пластина може да липсва. При новородени синусът е с големината на грахово зърно, а останалите синуси се развиват след раждането.


Челните синуси се разполагат в челната кост и могат да варират по форма и размера при различните хора. Двата синуса се разделят помежду си чрез преграда, която почти никога не се разполага срединно. Двете пазухи често комуницират помежду си. Връзката между тях и носната кухина се осъществява чрез челно-носния канал с дължина 1-1,5 см и сравнително малък просвет. Тези синуси се развиват след раждането – през втората година от живота.


Т. нар. решетъчни пазухи се разполагат в лабиринта на решетъчната кост. Те са средно 10 на брой, но могат варират в границите от 5 до 15-16.
Клиновидната пазуха се намира в тялото на клиновидната кост и се разполага под хипофизната жлеза. Разделя се на две посредством срединна преграда. Решетъчните клетки и клиновидната пазуха се развиват след 4-5 година от раждането.


Всички околоносни синуси са покрити с лигавица, която е богата на слузни жлези. Кръвоснабдяването и инервацията се осъществяват от съдове и нерви на носната кухина.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter