ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нос, носна кухина и обонятелен орган

д-р Ралица Иванова   |   05 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Нос, носна кухина и обонятелен орган

Източник: iStockphoto

Дихателната система се състои от нос, околоносни синуси, ларинкс, трахея, бронхи и бели дробове. Носът от своя страна може да бъде разглеждан като дихателен и обонятелен орган, имащ и отношение към формирането на говора. Чрез обонятелните клетки се контролира качеството на вдишания въздух. Носът се оформя еволютивно вследствие изправения стоеж на човека за сметка на изоставане в развитието на дъвкателния апарат.


Най-общо носът се състои от външен нос и носна кухина. Външният нос има формата на тристенна пирамида, състояща се от база и връх. Формата на носа и ноздрите зависи от половата, расовата и семейната принадлежност – конституционални фактори.


Стената на носа съдържа ригидни елементи – кости и хрущяли, които поддържат лумена на носа постоянно отворен и обезпечават навлизането на въздуха. Носната кухина се разделя на две половини от носната преграда, която има костна и хрущялна част. Входът на носа е представен от два елипсовидни отвора-ноздри, като тяхната форма също е расов белег.


Навътре от ноздрите се разполага предверие, чиято стена е покрита с кожа богата на потни, мастни жлези и космици, които с течение на времето загрубяват.


От страничната стена на носната кухина се формират три носни конхи с костна основа – горна, средна и долна носна конха. Изходните отвори на носната кухина към гълтача се наричат хоани и са с големина до 2 см.


Лигавицата на носната кухина се дели на дихателна и обонятелна част. Дихателната част е богата на жлези, лимфоидни елементи и кръвоносни съдове. На определени места се формират кавернозни сплетения, като при нарушаване на тяхната цялост след травма в областта на носа могат да се разкъсат и да настъпят кръвоизливи (епистаксис).


При преминаване на въздуха през носната кухина  той се затопля благодарение на богатото кръвообращение. Овлажняването се осъществява от секрета на многобройните жлези. За пречистване на вдишания въздух спомагат космите, слузният секрет и трептящите реснички на епителя.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter