ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дихателна система – участие и във формирането на гласа

д-р Ралица Иванова   |   29 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Дихателна система – участие и във формирането на гласа

Източник: iStockphoto

Чрез дихателната система се осигурява газообменната функция в организма – осъществява се доставка на кислород за клетките и същевременно се извежда образуваният въглероден диоксид. Тя се състои от нос, носна кухина, околоносни синуси, гръклян (ларинкс), трахея, която се разделя на два бронха (ляв и десен) и бели дробове, в които се осъществява респираторната функция (газовата обмяна).


Освен съществената роля за осъществяване на дишането, тази система осъществява и гласообразуването – основен орган на фонацията е ларинксът. Освен това в носната кухина се разполага и обонятелният орган, посредством който се контролира качеството на вдишания въздух.


Дихателната система може да бъде разделена на две основни части, според функциите, които изпълняват. Първата част – проводната е съставена от тръбести образувания, които се разделят на горни (нос, носна кухина, гълтач) и долни (ларинкс, трахея и бронхи) респираторни пътища. Респираторната част от своя страна е съставена от алвеолите, чиито стени съставляват общата дихателна повърхност и извършват газовата обмяна.


Дихателните пътища провеждат, очистват, овлажняват и затоплят въздуха. Проходимостта на проводната част се осигурява от структури, които не позволяват затваряне на просвета на дихателните пътища. Стените им са изградени от ригидни елементи – кости в носната кухина и хрущяли по протежението на ларинкса, трахеята и бронхите.


Защитната функция на дихателните пътища се изпълнява от тяхната лигавица – ресничест епител, съдържащ и слузни клетки и серозно-слузни жлези. В областта на трахеята и бронхите лигавицата съдържа и гладкомускулни влакна.


Жлезите изработват секрет, чрез който се осигурява овлажняването на въздуха, а богатото кръвоснабдяване на лигавицата осигурява затоплянето на поетия въздух.
Респираторната част е съставена от алвеоларни торбички и алвеоли, където се осъществява газовата обмяна между въздуха и кръвта. Тази част на дихателната система, заедно с бронхиалните разклонения е обединена в общ орган – бял дроб.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter