ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как ни помага аквариумът вкъщи?

Puls.bg   |   29 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Как ни помага аквариумът вкъщи?

Източник: iStockphoto

Аквариумните рибки вкъщи определено освежават обстановката и може да придадат особен дзен елемент към всеки тип интериорна декорация. Аквариумът в дома обаче има и чисто терапевтични ползи по отношение на редица грижи, които ежедневието поднася. При това размерът му няма особено значение.

 

По-важното е особеното излъчване на цветната и приятна за окото гледка. Нейното влияние се простира от емоционални до чисто физически ползи.

 

Аквариумът вкъщи – достъпният домашен психотерапевт

Изследване на хормоналния баланс при хора, които имат домашен аквариум, показва много по-ниски нива на стресовия хормон кортизол. Само няколкоминутно съзерцаване на рибките, лежерно занимаващи се с ежедневните си житейски грижи, спомага за драстично снемане на стреса. Редуцира и тревожността, при това в степен, съизмерима с тази, постигана със средствата на хипнозата и акупунктурата. Съзнанието на аквариумните рибки не е обременено от грижи, различни от това да се хранят, забавляват и обичат. Подобно усещане неминуемо застига и наблюдаващия ги.

 

Позитивният емоционален ефект на домашния аквариум с рибки е установен и при хиперактивни деца. Спокойствието на рибките във водата рязко контрастира със свръхактивното съзнание на тези деца и е сред малкото фактори, които успешно отключват у тях искрено любопитство. Това не само успокоява хиперактивните деца, но и подпомага съня им.

 

Рибките вкъщи влияят добре и на възрастни хора с Алцхаймер. Доказано е с времето, че при тези хора значително оредяват периодите на агресивно поведение, те започват да се хранят по-редовно и като цяло изискват по-малко външно обгрижване.

 

 

Домашният аквариум като лек в чисто физически аспект

Проучванията показват, че отглеждането на домашни рибки подобрява и физическото ни състояние. Физически ползи са добре документирани в 2 аспекта.

 

В развитите страни фоайетата на болници, стоматологични и други здравни клиники са нарочно украсени с аквариуми. Има данни, че наблюдаването на рибките улеснява превъзмогването на различни болки и ускорява възстановяването след оперативни намеси.

 

В допълнение е установено, че притежаващите аквариум вкъщи много по-рядко стават жертва на хронична умора, защото жизнените им процеси по-лесно се поддържат на оптимално ниво.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising