ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как ни помага аквариумът вкъщи?

Puls.bg   |   29 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Как ни помага аквариумът вкъщи?

Източник: iStockphoto

Аквариумните рибки вкъщи определено освежават обстановката и може да придадат особен дзен елемент към всеки тип интериорна декорация. Аквариумът в дома обаче има и чисто терапевтични ползи по отношение на редица грижи, които ежедневието поднася. При това размерът му няма особено значение.

 

По-важното е особеното излъчване на цветната и приятна за окото гледка. Нейното влияние се простира от емоционални до чисто физически ползи.

 

Аквариумът вкъщи – достъпният домашен психотерапевт

Изследване на хормоналния баланс при хора, които имат домашен аквариум, показва много по-ниски нива на стресовия хормон кортизол. Само няколкоминутно съзерцаване на рибките, лежерно занимаващи се с ежедневните си житейски грижи, спомага за драстично снемане на стреса. Редуцира и тревожността, при това в степен, съизмерима с тази, постигана със средствата на хипнозата и акупунктурата. Съзнанието на аквариумните рибки не е обременено от грижи, различни от това да се хранят, забавляват и обичат. Подобно усещане неминуемо застига и наблюдаващия ги.

 

Позитивният емоционален ефект на домашния аквариум с рибки е установен и при хиперактивни деца. Спокойствието на рибките във водата рязко контрастира със свръхактивното съзнание на тези деца и е сред малкото фактори, които успешно отключват у тях искрено любопитство. Това не само успокоява хиперактивните деца, но и подпомага съня им.

 

Рибките вкъщи влияят добре и на възрастни хора с Алцхаймер. Доказано е с времето, че при тези хора значително оредяват периодите на агресивно поведение, те започват да се хранят по-редовно и като цяло изискват по-малко външно обгрижване.

 

 

Домашният аквариум като лек в чисто физически аспект

Проучванията показват, че отглеждането на домашни рибки подобрява и физическото ни състояние. Физически ползи са добре документирани в 2 аспекта.

 

В развитите страни фоайетата на болници, стоматологични и други здравни клиники са нарочно украсени с аквариуми. Има данни, че наблюдаването на рибките улеснява превъзмогването на различни болки и ускорява възстановяването след оперативни намеси.

 

В допълнение е установено, че притежаващите аквариум вкъщи много по-рядко стават жертва на хронична умора, защото жизнените им процеси по-лесно се поддържат на оптимално ниво.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter