ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имплант в мозъка подобрява паметта с 30%

Puls.bg   |   14 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Имплант в мозъка подобрява паметта с 30%

Източник: iStockphoto

Първо по рода си средство за подобряване на паметта вече се прилага успешно в САЩ. Методът разчита на поставяне на специални електорди в мозъка, които подобряват паметта с поне 30%.

 

Учените описват прилагането на метода като своеобразно протезиране на паметта. Действието на разработеното устройство имитира неврологичните процеси, протичащи в мозъка при запазванвето на нова информация и формирането на паметта.

 

Устройството се състои от няколко електрода, които изпращат електрически импулси към хипокампуса – зоната на мозъка, която има основно значение за процесите на обучение, натрупване на спомени, формиране и възпроизвеждане на паметта. С поставянето на специалното устройство в мозъка и влиянието му върху хипокампуса учените имитират естествените процеси, които протичат в здравия мозък в процеса на запаметяване на информация и последващото ѝ използване.

 

Счита се, че по този начин ще може да се компенсират различни проблеми с паметта, включително тези, провокирани от невродегенеративните процеси при деменция, Алцхаймер и други все още нелечими заболявания. Успехите, постигнати с устройството към този момент, дават надежда, че същият мерханизъм на изкуствено стимулиране на определени мозъчни центрове ще може да се адаптира за лечение на проблеми със зрението, двигателните функции или слуха, провокирани от нарушени невронни функции в тези центрове.

 

 

Методът за подобряване на паметта с посоченото устройство вече се прилага успешно в САЩ. Ефективността му е тествана и доказана при 20 доброволци, които от по-рано са имали поставени мозъчни импланти за лечение на епилепсия. Преди и след поставяне на новия имплант пациентите са преминали специален тест за проследяване на краткосрочната памет – основният потърпевш от невродегенеративните процеси при деменция и Алцхаймер.

 

Установено е, че иновативното устройство помага за подобряване на паметта с поне 30%. Според учените подобен позитивен и дълготраен ефект чрез директно стимулиране на нервни центрове в мозъка се постига за първи път, а потенциалът на откритието е огромен.

 

В най-близко бъдеще се очаква провеждане на изследване за евентуалното внедряване на метода като допълнение при лечение на деменция и Алцхаймер или като средство за превенция на проблемите с паметта, провокирани от невродегенеративните процеси в мозъка.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Любопитно
реклама
Галерия
Здравен хороскоп за март 2017
Здравен хороскоп за март 2017
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter